PERLE BAC 2013. Ce au scris elevii care au dat examenul de BACALAUREAT la română: „Am auzit că era o comedie, ceva cu o scrisoare, dar nu știam pe nimeni”

Publicat: 26 08. 2013, 16:13
Actualizat: 19 05. 2015, 07:41

PERLE BAC 2013. Candidații la sesiunea de toamnă de la BACALAUREAT 2013 au fost, ca de obicei, fie extaziați de subiectele ușoare, considerându-se pregătiți „beton”, fie nemulțumiți amarnic, un subiect problemă pentru unii fiind nuvela „Budulea Taichii” de Ioan Slavici, al cărei nume le-a fost greu să-l pronunțe.

Mulți dintre tinerii care s-au prezentat la examenul de bacalaureat, luni, la proba scrisă de limba română, au fost la fel de nepregătiți ca și astă vară.

„Am venit la noroc. Iese, bine. Nu, asta este. Eu am citit o săptămână și am făcut două subiecte. Cred că a fost suficient, ca să trec. La comedie, am scris titlul «O scrisoare pierdură», atât”, se lăuda Iulian care a susținut proba scrisă la limba română, singura la care nu a obținut notă de trecere în vară, în centrul organizat la Colegiul „Spiru Haret”.

Candidații au avut de rezolvat varianta de subiect cu numărul opt la proba scrisă la Limba și literatura română susținută luni. Mai concret, ei au avut de analizat un fragment din nuvela „Budulea Taichii” a lui Ioan Slavici, de redactat un text argumentativ despre importanța comunicării pentru succesul muncii în echipă și un eseu privind relația dintre două personaje dintr-o comedie studiată.

În centrul de la Colegiul „Spiru Haret” au fost tineri care au ieșit rapid din sală întrucât nu au reușit să rezolve nici un minim de cerințe care le-ar fi permis să ia un 5. „Nu ne-au dat voie să ieșim cu subiectele din sală. Ne-au zis că am stat prea puțin înăuntru”, explică un grup de tineri care au rămas la taclale în fața colegiului, în așteptarea unor prieteni.

„Nu am știut nimic. A fost nasol rău. Am auzit că era o comedie, ceva cu o scrisoare, dar nu știam pe nimeni”, spune un altul râzând. Alte două tinere țâșnesc și el din școală foarte supărate: „Ce personaje din comedie? Ce comedie? Și celelălat, Slavici. Nu am știut nimic”, vorbesc ele tare, cât să le audă și să le aprobe toți cei de afară în aceeași situație cu a lor.

În centrul de la Colegiul „Dimitrie Cantemir” primii candidați care au ieșit din sală au fost la fel de neștiutori.

„Am avut ceva ce nici nu știu cum se cheamă, Bădi Tăileu, nu știu, Apoi am avut ceva despre importanța comunicării în munca de echipă și două personaje dintr-o comedie studiată. A fost greu”, spune Alina.

Au fost însă și candidați cărora subiectele li s-au părut ușoare.

„Au fost ușoare. Adică beton. Beton, că de-aia am ajuns în toamnă”, spune Marian, care a susținut proba în centrul de la Școala Centrală. „Ușor, doamnă, că noi am fost la uman”, îl completează un prieten.

Ușor – așa a fost și în 2012, toamna, când, după contestații, au promovat 20,4 la sută dintre candidații înscriși la bacalaureat.

„Din păcate, copiii nu mai vor să învețe. Mă uit la fiica mea. Ar fi făcut orice altceva decât să citească o carte. Cu chiu cu vai am reușit s-o conving să deschidă manunalele. Am citit împreună comentarii. Nu știu de ce, dar am sentimentul că tinerii tot trag nădejde că vor putea promova prin fraudă sau, cum zic ei, prin noroc. Dar fără să deschidă o carte”, spune una dintre mămicile care încă își mai însoțește fiica la examen.