Pesta porcină face prăpăd în vestul României. Crescătorii de porci sunt disperați

Publicat: 28 10. 2022, 20:05
Actualizat: 28 10. 2022, 20:28
Sursă Foto - DajGalați.ro

Autoritățile sanitar-veterinare din Timiș au descoperit două noi focare de pestă porcină în gospodăriile unor localnici din județ. După un caz de la Murani și unul de la Răuți, au fost descoperite două noi focare, în Dudeștii Vechi și Șandra.

Pesta porcină s-a instalat în gospodăriile din localitățile Dudeștii Vechi și Șandra.

În pragul sărbătorilor, patru familii din județul Timiș au fost nevoite să omoare porcii din gospodărie după ce s-a descoperit că animalele sunt infectate cu virusul pestei porcine, care nu este periculos pentru om, dar omoară animalele.

Autoritățile din județul Timiș au intrat în alertă, mai întâi, la jumătatea lunii octombrie, după descoperirea unui focar de pestă porcină la o fermă Smithfield.

39.000 de animale omorâte din cauza focarului

În urma confirmării focarului au fost omorâte 39.000 de animale.

După focarul de la ferma Smithfield din Parța, în județul Timiș au fost descoperite mai multe cazuri în gospodării individuale.

Mai întâi a fost descoperit un focar într-o gospodărie din Murani, unde au fost omorâți trei porci. Ulterior, în satul Răuți, aparținător comunei Uivar, a fost descoperit un nou focar, fiind ucise nouă animale, o scroafă și opt purcei.

Vineri, 28 octombrie 2022, autoritățile au anunțat două noi focare de pestă în două gospodării individuale din Șandra și Dudeștii Vechi.

„În această dimineață a fost convocată o nouă ședință de lucru a Centrului Local de Combatere a Bolilor din județul Timiș, în cadrul căreia au fost aprobate zonele de protecție pe o rază de 0-3 km, respectiv Șandra, Uihei și Dudeștii Vechi, și zonele de supraveghere din jurul focarului, pe o rază de 3-10 km, în localitățile Biled, Variaș, Pesac, Lovrin, Bulgăruș, Lenauheim, Iecea Mare, respectiv Cheglevici, Colonia Bulgară, Teremia Mică și Nerău. De asemenea, se vor lua măsurile de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin incinerare a materialelor de risc unde este necesar”, a anunțat subprefectul de Timiș, Sorin Ionescu, potrivit Adevărul.ro.