Peste 2.000 de ciobani s-au înfuriat la Parlament, pentru o lege veche de 10 ani. Reacția Guvernului

Publicat: 15 12. 2015, 17:46

Peste 2.000 de ciobani s-au strâns în Parcul Izvor, în fața Palatului Parlamentului, începând cu ora 9.00. Ei au venit îmbrăcați în cojoace tradiționale și au adus cu ei clopote, talăngi și ciomege. Ei au plecat ulterior, strângându-se pe latura opusă a Casei Poporului, intrând în curtea Senatului după o îmbrânceală cu jandarmii.

UPDATE 16.15 Guvernul nu va iniția o ordonanță de urgență pentru a elimina din legea vânătorii prevederile care îi nemulțumesc pe ciobani, invocând motivul că această lege este organică, inițiată de Parlament, și că Guvernul nu ar putea să o modifice prin OUG. Acest lucru este fals. De altfel, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a solicitat acest lucru prim-ministrului Dacian Cioloș, a anunțat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„În cel mai scurt timp, Guvernul va veni cu o soluție tehnică și legală, care să rezolve problema”, a declarat Dan Suciu.

Suciu a precizat că reprezentanții ciobanilor vor discuta cu secretarii de stat din ministerele implicate, pentru că miniștrii de resort sunt plecați din țară.

În jurul orei 12.30, ciobanii s-au îmbrâncit cu jandarmii și au pătruns în curtea Palatului Parlamentului. Jandarmii au intervenit, ei aducând în sprijin și echipaje călare.

A ieșit să discute cu ciobanii senatoarea PSD Cristiana Anghel, care a încercat să le arate o hârtie pentru a le arăta că a vrut să respingă amendamentele la legea vânătorii. Cineva din mulțime i-a rupt hârtia, iar Anghel a izbucnit: „Ești prost!”. Ciobanii s-au enervat și mai rău.

„Eu nu am votat legea. Uită-te pe internet!”, le-a mai spus Cristiana Anghel ciobanilor.

De asemenea, la discuții au ieșit și liberalii Ludovic Orban și Toader Paleologu.

Conform senatoarei Cristiana Anghel, se discută acum la Senat modificarea legii. Reprezentanții crescătorilor de animale și ciobanilor au fost invitați la Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, pentru a discuta despre legea care îi nemulțumește.

Potrivit federației sindicale Agrostar, una dintre organizatoarele protestului, ciobanii protestează față de „prevederile din Legea vânătorii, care încalcă grav dreptul la proprietate, interzic înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetice și limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deține”.

Principalele nemulțumiri ale ciobanilor vizează deci limitarea numărului de câini la stână și interdicția la pășunat în perioada 6 decembrie-24 aprilie, pentru protejarea fondului cinegetic. Aceste prevederi sunt însă în vigoare din anul 2006 – cea cu câinii, respectiv din vara lui 2015 – cea cu pășunatul.

Încă de acum aproape 10 ani, Legea vânătorii și protecției fondului cinegetic 407/2006 prevede la articolul 23, litera k, că se interzice: „permiterea însoțirii turmelor și cirezilor de către câini însoțitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal și de 1 la câmpie. În acest număr se includ și câinii care asigură paza stânei”.

De altfel, exact aceeași prevedere se găsește și în legea 103/1996, deci veche de 20 de ani, la articolul 24, litera g).

Printr-o lege care a modificat-o pe cea din 2006, în luna iulie 2015 s-a introdus și prevederea legată de pășunat, la același articol: „c) pășunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie și 24 aprilie”.

Ciobanii au decis însă să protesteze abia acum față de aceste prevederi legale care le limitează activitățile și drepturile.

Cioban: „Ei au câte 4-5 câini când vin la vânătoare parlamentarii, în mașină, cu puf îmbrăcați”

„Ne mănâncă lupii, urșii prin pădure. Ei au câte 4-5 câini când vin la vânătoare parlamentarii, în mașină, cu puf îmbrăcați. Și noi n-avem voie să ne păzim oile? La munte sunt urși, sunt lupi, mergi cu 300 de oi și vii cu 50. Țin câți câini vreau, că eu le dau de mâncare. Ce vă face câinii ăia la voi, la parlamentari? Ce le dăunează? Dar ei când vin cu jeep-urile, cu 5-6 câini și ne înconjoară pe-acolo pășunile, au voie”, spune un cioban din localitatea Decebal, Satu Mare.

El spune că are 300 de oi și 30 de hectare de pământ.

Protestul a fost organizat de mai multe asociații de crescători de animale din România, în special de către Agrostar și Asociația crescătorilor și exportatorilor de bovine, ovine, porcine din România. Potrivit organizatorilor, la manifestație ar fi urmat să participe 3.000 de persoane.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent modificările la legea vânătorii, însă printre acestea nu se numără și cele invocate de ciobanii nemulțumiți, ele fiind deja în vigoare.