Peste 20.000 de porci vor fi omorâți după depistarea unui focar de pestă porcină la o fermă din Argeș

Publicat: 22 10. 2019, 15:59

Potrivit Prefecturii Argeș, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat virusul pestei porcine africane într-o fermă din comuna Slobozia, cu un efectiv de 20.157 de porci.

„Astăzi (n.r. marți), Centrul Local pentru Combaterea Bolilor a aprobat planul de măsuri în zonele de protecție (rază 3 km – Răscăeți, jud. Dâmbovița și comuna Slobozia, Argeș); și de supraveghere (rază 10 km – Slobozia, Nigrișoara, Ștefan cel Mare, Glavacioc, Babaroaga, Mozăceni, Zidurile, Mozacu, localități din județul Argeș; Fierbinți, Șelaru, Răscăeți, Vultureanca, Visina, Broșteni, localități din județul Dâmbovița)”, arată sursa citată.

În plus s-a hotărât să fie interzis accesul în zona focarului iar toți porcii din cadrul societății comerciale să fie uciși și neutralizați prin îngropare. Proprietarul va fi despăgubit de stat, în condițiile legii.

„Se vor curăța și dezinfecta toate spațiile clădirii afectate, inclusiv anexele. Furajele și așternuturile în care au fost ținute animalele bolnave vor fi distruse prin ardere. Se vor institui filtre rutiere formate din polițiști și efective de jandarmerie pentru a verifica transportul de animale și de produse din carne. Se vor monta dezinfectoare la limita dintre zona de protecție și cea de supraveghere. Se vor cartagrafia toate suinele din exploatații și fonduri de vânătoare din zona de supraveghere. Se vor recolta analize”, mai arată Prefectura Argeș.

Având în vedere evoluția alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul județului Argeș, instituția face un apel către autoritățile locale și cetățeni să trateze cu maximă responsabilitate acțiunile care țin de prevenirea răspândirii virsului și recomandă să respecte cu strictețe toate acțiunile impuse de autoritățile competente.

Pentru a limita răspândirea bolii, se recomandă cetățenilor să își țină animalele închise în gospodărie, fără acces la pășunat și la bălți, iar orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgență medicului veterinar.

De asemenea, toate cazurile în care cadavre de porci sunt descoperite în spații publice trebuie raportată.

Sunt interzise târgurile de animale și expoziții de păsări.