Peste 2.300 de mănăstiri și parohii care au primit anul trecut subvenții de 5 milioane de euro pentru terenuri agricole vor trebui să demonstreze că sunt „fermieri activi”

Publicat: 02 04. 2014, 17:17
Actualizat: 01 02. 2019, 04:20

Anul trecut, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au depus cereri unice de plată pe suprafață 2.315 instituții de cult, din care 217 mănăstiri, 2.071 parohii și 27 alte instituții de cult sau religioase, pentru suprafața agricolă totală de 23.853 hectare.

Pentru această suprafață, APIA a autorizat plăți totale în valoare de aproape 4,9 milioane de euro, din care numai plata unică pe suprafață SAPS însumează 2,9 milioane de euro.

„Pe această cale dorim să atragem atenția acestei categorii de fermieri că, începând cu anul 2015, este necesar să poată dovedi calitatea de fermier activ pentru a obține plăți pe suprafață în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) din 2013. Pentru a putea dovedi calitatea de fermier activ, instituțiile de cult trebuie să aibă în obiectul de activitate activități agricole conform clasificării CAEN sau să poată dovedi cu documente că desfașoară propria activitate agricolă”, a declarat agenției MEDIAFAX Dorel Benu, directorul general al APIA.

Ministerul Agriculturii va pregăti în acest an o „listă neagră”, care va include fermierii inactivi și instituțiile care dețin terenuri și care primeau subvenții, astfel încât aceștia să nu mai beneficieze de plățile pe suprafață, a declarat recent ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Se introduce un nou concept, conceptul de fermier activ, astfel încât nu mai pot beneficia de plăți directe decât acei fermieri care înregistrează și lucrează în agricultură. Exemple sunt numeroase, consiliile locale, aeroportul nu știu care din București sau din alte zone care până acum cel puțin pe pajiști, pe administrarea corectă în bune condiții agricole și de mediu a pajiștilor, primeau aceste plăți directe”, a spus ministrul.

El a explicat că, nefiind fermieri activi, aceste instituții și fermieri vor figura pe „o listă neagră” și nu vor mai putea primi plățile pe suprafață. Ministrul a afirmat că lista va fi definitivată în acest an, perioadă în care va fi definit și conceptul de „fermier activ”.