Peste 500 de manifestanți anti-Roșia Montană au blocat traficul în centrul Clujului

Publicat: 10 11. 2013, 20:01
Actualizat: 01 10. 2018, 00:44

Peste 500 de persoane protestează, duminică seară, la Cluj-Napoca, față de proiectul minier de la Roșia Montană, manifestanții blocând traficul rutier în centrul orașului și scandând „Jos Guvernul” și „Roșia, Roșia vine revoluția”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii s-au adunat duminică, în jurul orei 16.30, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte cu mesaje precum „Vrem dezvoltare durabilă în Roșia Montană”, „Aurul în Canada, șpaga în București, cianura în Ardeal”, „Vă rugăm să ne scuzați, ne simțim supravegheați”.

De asemenea, unul dintre protestatari a adus o roșie gonflabilă de aproximativ doi metri înălțime, pe care a pus-o în mijlocul pieței.

Oamenii au scandat „Uniți salvăm Roția Montană”, „Peste tot Poliție, nicăieri Justiție”, „Vrem omenie, nu Jandarmerie”.

Manifestanții adunați în Piața Unirii au scandat și față de șeful Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, Sorinel Budișan, pe care îl consideră vinovat de incidentele de la protestul de săptămâna trecută – „Ponta are un pulan, colonelul Budișan”.

Unul dintre protestatari, Cornel Vâlcu, a criticat incidentele de săptămâna trecută dintre manifestanți și jandarmi, susținând că a fost vorba „despre o acțiune de reprimare a unor oameni care își spun opinia în stradă”.

Ulterior, manifestanții au plecat în marș pe străzile din centrul orașului, blocând traficul pe Bulevardul Eroilor, apoi pe Calea Dorobanților și scandând „Solidaritate”, „Jos Guvernul”, „Toate partidele, aceeași mizerie”, Roșia, Roșia vine revoluția”.

La ora transmiterii acestei știri, protestatarii, care sunt însoțiți de jandarmi, continuă marșul spre cartierul Mărăști.

Din 1 septembrie, în Capitală și în mai multe orașe din țară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este așteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputații și senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roșia Montană.