Peste 60 de milioane de țigarete degradate, descoperite în Portul Constanța

Publicat: 08 05. 2013, 14:13
Actualizat: 07 06. 2018, 08:03

Autoritățile de frontieră constănțene au descoperit, în opt containere sosite în Portul Constanța Sud Agigea, peste 60 de milioane de țigarete aflate într-o stare avansată de degradare ce urmau să ajungă pe piața neagră din țări ale Uniunii Europene și care vor fi distruse.

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă, polițiștii de frontieră au descoperit în Portul Constanța Sud Agigea, în luna februarie, opt containere sosite la bordul a două nave sub pavilion Marea Britanie și Turcia, încărcate conform documentelor de însoțire cu țigarete de diferite mărci.

Primele șase containere au sosit pe adresa unei societăți comerciale din Bulgaria, iar celelalte două pe adresa unei firme cu sediul în municipiul Constanța.

Primul transport conținea 7.876 de baxuri cu țigarete și a fost făcut pe ruta Grecia – România, iar al doilea transport s-a derulat pe ruta Grecia – Olanda – România și conținea 1.516 de baxuri cu țigarete.

„Pentru că exista suspiciunea că țigaretele sunt contrafăcute, în baza analizei de risc polițiștii de frontieră au procedat la efectuarea unui control amănunțit al acestora”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Marius Niculescu.

Au fost găsite astfel, în total, în cele opt containere 61.201.600 de țigarete de mărci diferite, aflate într-o stare avansată de degradare, din fiecare container fiind ridicate mostre pentru a fi expertizate la o firmă specializată din București.

„Din informațiile deținute de polițiștii de frontieră constănțeni, care au fost coordonați în timpul cercetărilor de ofițeri specializați din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și au colaborat cu reprezentanți ai Interpol și ai Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii din București, a rezultat faptul că țigaretele urmau să ajungă pe piața neagră din țări ale Uniunii Europene”, a mai spus Marius Niculescu.

La începutul acestei săptămâni, în urma rezultatelor primite de la producătorii de țigări care au făcut expertize de specialitate, s-a stabilit că întreaga cantitate de țigarete este improprie consumului, urmând să fie distruse conform procedurilor legale.