Peste 700 de saci de gunoi, strânși la acțiunea de ecologizare a plajelor din Mamaia

Publicat: 26 09. 2015, 18:38

La acțiunea de curățare a plajei și a zonelor limitrofe acesteia din stațiunea Mamaia au participat peste 300 de voluntari, între care angajați ai ambasadei americane la București, în frunte cu adjunctul misiunii diplomatice a SUA în România, Dean Thompson, militari americani de la Baza de la Mihail Kogălniceanu, militari români, jandarmi, foști sportivi ai Constanței, elevi de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” și de la Clubul Sportiv „Farul” Constanța, dar și reprezentanți ai autorităților locale, printre care și primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Adjunctul misiunii diplomatice a SUA în România, Dean Thompson, le-a spus celor prezenți că asemenea acțiuni sunt importante pentru păstrarea unui mediu curat.

„Astăzi (sâmbătă – n.r.) vom da un exemplu, așa cum am făcut și în anii trecuți. Anul trecut, mai mult de jumătate de milion de voluntari au adunat peste 16 milioane de pounds de gunoi, aproape 8 milioane de kilograme. Deci este important ceea ce facem, să păstrăm în siguranță mediul marin și să păstrăm căile navigabile deschise pentru comerț și recreere”, a afirmat Dean Thompson.

Apoi, voluntarii au început acțiunea de strângere a gunoaielor atât de pe plaja din centrul stațiunii Mamaia, de pe faleză, dar chiar și din zona hotelurilor. După aproximativ trei ore, au fost strânși 700 de saci de gunoi.

Evenimentul din Mamaia a fost dedicat Zilei Internaționale de Curățare a Plajelor și a fost organizat de Ambasada SUA la București, în parteneriat cu Liga Navală a Statelor Unite – Consiliul din România, acțiunea fiind sprijinită și de RAJA Constanța și de Grup Servicii Petroliere.

Ziua Internațională de Curățare a Plajelor, celebrată anual în 19 septembrie, este un avertisment cu privire la pericolul reprezentat de gunoaiele aruncate în mări și oceane. Acestea afectează sănătatea oamenilor, a florei și faunei, precum și resursele care depind de sănătatea apelor. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la lansarea primei inițiative internaționale de curățare a plajelor, condusă de organizația Ocean Conservancy.

În ajunul conferinței dedicate oceanelor (Our Ocean) care va avea loc în 5 și 6 octombrie la Santiago, în Chile, Departamentul de Stat și Ambasadele SUA din întreaga lume sprijină acțiuni de curățare a plajelor. Unul dintre principalele obiective ale Planului de Acțiune al conferinței este reducerea semnificativă a cantității de deșeuri, în special a materialelor plastice, existente în mediul marin, pentru a putea obține o scădere măsurabilă până în 2025. Alte obiective includ reducerea acidifierii oceanelor și promovarea pescuitului sustenabil.

O acțiune similară a avut loc în luna septembrie a anului trecut, când militarii americani au ridicat cinci tone de gunoaie de pe plaja Năvodari. De asemenea, în luna mai a acestui an, militarii americani au participat la o acțiune de ecologizare în Parcul Tăbăcărie, în urma căreia au fost strânși peste 500 de saci cu gunoi.