Peste două mii de persoane din Sibiu, la un marș de susținere a familiei Bodnariu

Publicat: 30 01. 2016, 14:07

Participanții la marș au pornit, sâmbătă, la ora 12.00, din fața Gării din municipiul Sibiu, acțiunea desfășurându-se pe traseul: str. Constituției, Bulevardul Corneliu Coposu, Teatrul „Radu Stanca”, pietonala Nicolae Bălcescu, Piața Mare din Sibiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oamenii au pancarte prin care își arată susținerea față de familiile Bodnariu, Nan și Rădulescu, susținerea față de familie în general și revolta față de instituția Barnevernet din Norvegia: „Norvegia, redă copiii familiei Bodnariu”, „Familia nu înseamnă Statul”.

Totodată, participanții la acțiune scandează „Norvegia, redă copiii familiilor”, „Mai bine mamă săracă în România, decât mamă cu copiii furați în Norvegia” și „Mama nu are înlocuitor”, mulți dintre participanți fiind însoțiți de copii.

La miting participă și o delegație de jurnaliști din Norvegia.

„Suntem uimiți de numărul impresionant de persoane angajate în aceste demersuri. Vrem să aflăm mai multe detalii despre reacția României în acest caz”, a declarat Eystein Rossum, unul dintre jurnaliștii din Norvegia.

La mitingul de la Sibiu participă și președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, prefectul de Sibiu, Ovidiu Sitterli, dar și reprezentanți ai mai multor biserici.

„Cerem instituțiilor europene și autorităților române să se implice în corectarea abuzurilor făcute de statul norvegian împotriva drepturilor fundamentale ale copilului și ale familiei. Potrivit Sfintelor Scripturi, noi credem că familia este unirea dintre un bărbat și o femeie, care își cresc împreună copiii. Vrem să ne apărăm familiile, valorile și identitatea noastră creștină”, a declarat lect. univ. dr. Ioan Brie, rectorul Institutului Teologic Penticostal din București și pastor al Bisericii Creștine „Emanuel” din Sibiu.

Marșul se va încheia la ora 14.30.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, și ai soției sale norvegiene Ruth, asistentă medicală, au fost luați de la părinți de serviciul de protecție a copilului din Norvegia – Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecții fizice de la părinți. De asemenea, părinții ar fi suspectați de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasați în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopției internaționale pentru ei, potrivit reprezentanților familiei.

Ambasadorul României la Oslo, Adrian Gabriel Davidoiu, consulul ambasadei, Mihai Oprescu și un expert trimis din centrala MAE au avut o întâlnire, în 12 ianuarie, cu familia Bodnariu și cu avocatul acesteia, anunța MAE, care preciza că minorii vor putea fi vizitați de consul.

Partea norvegiană a dat asigurări că există „garanții proceasule pentru părinți” și a reiterat faptul că ancheta Barnevernet nu a pus în discuție aspecte de natură religioasă, fapt confirmat și de familie.

În atenția Ministerului Afacerilor Externe și a Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) se află, în prezent, șapte cazuri ale unor familii de cetățeni români ai căror copii, în total 16, au fost preluați de autoritățile norvegiene.

Astfel, în ultimii cinci ani, în afara cazului Bodnariu, au mai fost gestionate, pe baza sesizărilor primite, alte șase cazuri ale unor familii de cetățeni români, care s-au soluționat, în cinci cazuri prin repatrierea a opt minori, iar într-un alt caz, prin revenirea a doi copii în familia unor români rezidenți în Norvegia.

Printre aceste cazuri este și cel al familiei Nan. Dumitru și Mihaela Nan, originari din Maramureș, care s-au mutat în Norvegia în urmă cu cinci ani, au rămas fără cei doi copii în octombrie 2015, când aceștia au fost preluați de serviciul de protecție a copilului – Barnevernet și plasați într-o familie surogat. Soții Nan au fost atunci chemați la poliție, interogați și, în final, anunțați de angajați de la protecția copilului că le-au fost luați copiii, pe motiv că sunt bătuți. Acuzațiile ar fi pornit de la faptul că fetița familiei Nan a spus că a fost bătută, aceasta fiind filmată, fără ca familia să știe, când se juca și răspundea unor întrebări despre părinții săi.

În perioada 20-22 ianuarie o delegație de parlamentari, condusă de deputatul Mircea Dolha și din care fac parte deputații Mircea Lubanovici, Maria Grecea și Ovidiu Iane și senatorii Titus Corlățean, Ben-Oni Ardelean și Marian Vasiliev face o vizită în Norvegia pentru a întreprinde „demersuri politice pentru susținerea reîntregirii familiilor de români ai căror copii au fost preluați de Serviciul local norvegian de protecție a copilului”.

În programul delegației sunt incluse convorbiri cu reprezentanți ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale, ai unor comisii ale Parlamentului norvegian și cu reprezentanți ai comunității românești din Norvegia.

Cazul familiei Bodnariu din Norvegia, dar și sistemul de protecție a copilului din acest stat vor fi dezbătute peste trei săptămâni în Parlamentul European (PE), în condițiile în care, joi, s-au finalizat procedurile prin care 42 de europarlamentari din mai multe țări au solicitat acest lucru.