Peste jumătate dintre turiștii români au renunțat la masa de prânz, iar cina o împart cu copiii

Publicat: 22 11. 2012, 14:47
Actualizat: 30 01. 2019, 13:46
Mai mult de jumătate dintre turiștii români care merg în vacanță în țară au renunțat la masa de prânz, pentru a face economii, și nu le mai comandă copiilor mâncare separat, împărțind-o pe a lor cu aceștia, a declarat agenției MEDIAFAX Ștefan Bercea, președintele Asociației Bucătarilor din Turism.

„În ultima perioadă se cam sare peste prânz, atât în stațiunile montane, cât și vara, la mare. Omul vine la hotel, are micul dejun inclus în preț, iar la prânz nu mai merge la restaurant, ci își ia niște chipsuri. Seara vine la restaurant și comandă o bere și un gratar”, afirmă președintele Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism – România (ANBCT).

El spune că spre deosebire de anii 2007-2008, când aproape toți turiștii erau la prânz în restaurante, acum mai mult de jumătate au renunțat la acest obiecei, iar unii dintre ei vin la hotel cu mâncare de acasă.

În același timp, dacă în urmă cu câțiva ani turiștii le comandau copiilor mâncare separat, acum au mai rămas puțin care fac acest lucru. „Cei mai mulți, acum, împart mâncarea cu copiii”, a adăugat Bercea.

El dă ca exemplu hotelul și restaurantul pe care le deține la munte, unde până în 2008 mare parte a încasărilor proveneau de la restaurant, pentru că în afara clienților hotelului mai veneau la masă numeroși alți turiști. Acum, însă, cele mai multe încasări le aduce hotelul, iar o parte dintre turiștii cazați au renunțat să mai vină la masă, la restaurant.

Totodată, turiștii caută mâncarea mai ieftină și renunță de multe ori la desert. Dacă în urmă cu câțiva ani un turist plătea pentru o masă în stațiuni în medie peste 50-55 de lei, acum nota de plată a scăzut la 30-35 de lei.

Și turiștii cu gusturi mai rafinate au mai renunțat la pretenții.

„Turiștii care au fost des în străinătate și aveau bani erau încântați, în urmă cu câțiva ani, dacă găseau în restaurante ficat de gâscă, piept de rață, fructe de mare sau pește de calitate. Acum caută în general bucătărie românească, pentru că este mai ieftină, iar cele mai mare pondere în mâncăruri o au puiul, porcul și mămăliguța cu brânză și smântână”, a arătat Bercea.

El a mai spus că deși prețurile în restaurantele din stațiuni nu au crescut în ultimii doi ani, declinul consumului nu a reușit să fie stopat.