Peste un sfert din comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap funcționează fără avizul Ministerului Muncii

Peste un sfert din comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap funcționează fără avizul Ministerului Muncii
Publicat: 29/05/2013, 18:34
Actualizat: 29/05/2013, 18:34

Un număr de 18 comisii de evalaure a persoanelor adulte cu handicap funcționează cu avize foarte vechi, obținute în anii 2004-2008, deși în majoritatea cazurilor, componența lor s-a modificat în ultimul an, se arată într-un raport remis gandul de Ministerul Muncii.

Comisia desemnată de ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, a finalizat controlul desfășurat la nivel național pentru verificarea modului de organizare și funcționare al comisiilor de evaluare a persoanelor adulte cu handicap (CEPAH) și al serviciilor de evaluare complexă (SEC) a persoanelor adulte cu handicap.

Verificările au relevat o serie de deficiențe nu numai în organizarea și funcționarea comisiilor SEC și CEPAH, în procesul de evaluare a persoanelor cu dizabilități, ci și în asigurarea accesului acestora în clădirile în care funcționează comisiile.

Astfel, în ceea ce privește, organizarea și funcționarea comisiilor de evaluare a persoanelor adulte cu handicap (CEPAH) s-a constat că 18 comisii au avize foarte vechi, obținute în anii 2004-2008, deși, în majoritatea cazurilor, componența lor s-a modificat în ultimul an. Aceste comisii sunt în Arad, Argeș, Bistrița Năsăud, Brăila, Brașov, Botoșani, Buzău, Constanța, Covasna, Dolj, Neamț, Prahova, Sălaj, Tulcea, Vâlcea, Vrancea, București sectorul 4 și sectorul 5).

Totodată, s-a mai constatat că, la nivel județean, secretariatele comisiilor de evaluare funcționează cu un număr diferit de persoane, respectiv între 1-7 angajați. Din acest motiv, în județele în care există un număr redus de personal, s-au constatat întârzieri în întocmirea și transmiterea documentelor comisiei. Județele cu problemă sunt Bistrița Năsăud, Ilfov, Maramureș și Sălaj, informează Ministerul Muncii.

Comisia de Control a Ministerului Muncii a mai constatat că la nivelul unui număr de 8 județe (Brașov, Giurgiu, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Olt, Suceava, Teleorman), precum și în sectoarele 1, 3 și 5 ale Mun. București, serviciile de evaluare complexă nu cuprind toate categoriile de specialiști prevăzute de art. 49 din H.G. 268/2007.

Astfel, în județul Olt nu sunt ocupate posturile de psiholog, medic și asistent social, în Mehedinți și Tulcea nu sunt ocupate cele de medic, în Giurgiu comisia funcționează fără asistent social și medic, în Maramureș, fără psiholog, iar asistentul social are doar atribuții delegate, în timp ce în Covasna nu există medic, iar postul de psiholog funcționează cu jumătate normă. La Botoșani, postul de medic este vacant, atribuțiile fiind îndeplinite de medicul din cadrul comisiei de evaluare a copilului, în timp ce la Bistrița Năsăud patru persoane efectuează în mod curent evaluarea solicitanților, în condițiile în care, din cele 10 posturi aprobate, sunt ocupate doar 6, 2 dintre ele chiar de către directorii interimari ai Direcției Generale Asistență Socială și Protecția Copilului. Mai mult, postul de medic este ocupat cu jumătatte de normă, iar serviciul funcționează fără asistent social.

Nereguli în procesul de evaluare a persoanelor cu dizabilități

Verificările au scos la iveală și nereguli în procesul de evaluare a persoanelor cu dizabilități, precum întocmirea dosarelor doar în baza actelor, nu și a evaluării persoanelor.

Astfel, în județele Covasna, Ilfov, Bistrița Năsăud: raportul de evaluare complexă este întocmit numai pe baza documentelor existente la dosar, fără evaluarea solicitanților.

În județul Ilfov, deși postul de medic este ocupat, activitatea acestuia privind propunerea de încadrare în grad de handicap nu se regăsește în documentele înaintate comisiei de evaluare, încălcându-se prevederile art. 13 din Ordinul nr. 2.298/2012.

Totodată, în Bacău nu sunt întocmite rapoartele de evaluare complexă pentru persoanele cu handicap care se prezintă la reevaluare, în timp ce în Covasna, în structura de evaluare, nu sunt nominalizați responsabili de caz și nu se asigură transmiterea Planului individual de servicii (conform prevederilor HG 268 /2007, art.50 litera d), către serviciul public specializat din localitatea de domiciliu sau de reședință a persoanei cu handicap. În județul Maramureș, rapoartele de evaluare complexă nu conțin toate informațiile prevăzute de lege.

În județele Prahova și Ilfov, atribuțiile SEC sunt îndeplinite de comisia de evaluare, în județul Suceava nu se efectuează evaluarea vocațională și nici cea a nivelului de educație al persoanelor cu handicap, din cauza faptului că SEC nu are prevăzut niciun post de psihopedagog/instructor de educatie/pedagog de recuperare, încălcându-se astfel prevederile art. 5 alin.(1) din Ordinul nr. 2.298/2012, iar în județele Covasna, Ilfov și Olt nu sunt proceduri de evaluare scrise și aprobate.

În județul Ialomița, evaluarea la domiciliu a persoanei cu handicap nedeplasabilă se realizează de către un singur specialist, iar în județele Bistrița Năsăud, Covasna, Ilfov și Prahova persoanele cu handicap nedeplasabile nu sunt evaluate la domiciliu, încălcându-se prevederile art. 6 alin. (9) din HG nr.430/2008, coroborat cu art.12 din Ordinul nr.2298/2012.

De altfel, una dintre principalele deficiențe constă în aplicarea unor practici neunitare în cazul programărilor pentru evaluarea/reevaluarea solicitanților (eliberare de bonuri de ordine la prezentarea persoanelor cu handicap, convocare prin corespondență scrisă, programare telefonică). Lipsa unei programări riguroase, într-un orar bine stabilit, a condus la aglomerarea nejustificată din cauza prezentării unui număr mai mare de persoane decât cel care poate fi evaluat în cursul unei zile de lucru, se mai arată în raportul comisiei de control a Ministreului Muncii .

Nereguli în privința accesului persoanelor cu handicap în clădiri

Comisia de control a constatat că sunt nereguli și în ce privește asigurarea accesului persoanelor cu handicap în clădirile în care funcționează comisiile SEC și CEPAH.

Astfel, deși în majoritatea județelor clădirile în care funcționează SEC și/sau CEPAH sunt adaptate accesului persoanelor cu handicap utilizatoare de fotoliu rulant sau greu deplasabile, în județele Botoșani, Ilfov și Sibiu accesul în clădire al persoanelor cu handicap este parțial asigurat, în sensul că rampa de acces este fără mână curentă și/sau rebord de protecție.

În plus, în județul Sibiu, spațiile de acces către birouri sunt fără benzi directoare și fără sistem de afișaj optic, iar în județele Dâmbovița, Ialomița, Sibiu și Timiș, grupurile sanitare destinate publicului sunt parțial adaptate, în sensul dimensionării necorespunzătoare și/sau dotării insuficiente cu sisteme de prindere.

Ministreul precizează că, în urma controlului, echipele de inspecție au dispus măsuri de remediere a deficiențelor, cu termene clare până la care acestea să fie corectate, și au stabilit persoane responsabile de aducerea la îndeplinire a măsurilor.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a anunțat în 17 mai, după ce a prezentat neregulile descoperite la DGASPC Prahova, că insituția pe care o conduce va face „un control fulger” la toate direcțiile de asistență socială și protecția copilului, fiind verificată activitatea privind evaluarea persoanelor cu handicap.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?