Plagiatul lui Ponta. Ce soluție poate da Curtea Supremă astăzi

Publicat: 17 03. 2014, 12:09
Actualizat: 30 04. 2015, 03:42
În 2012 Adrian Răzvan Papahagi, George Mihail Neamțu și Augustin Minel Ofițeru au depus la Parchetul General o plângere penală în care îl acuzau pe Victor Ponta de plagiat într-o carte publicată în 2010, care relua practic teza de doctorat dovedită a fi un plagiat grosolan. Parchetul General a decis să închidă acest dosar pe motiv că nu a putut stabili cât din acestă lucrare a fost plagiată.
 
La începutul lui iulie 2013, un procuror ierarhic superior celui de caz a respins o contestație la soluția de clasare a cazului, astfel că denunțătorii premierului au apelat, printr-o acțiune înregistrată, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), a cărei soluție în acest caz va fi definitivă.
 
Potrivit Noului Cod de Procedură Penală, dacă judecătorii admit plângerea penală atunci dispun direct și începerea urmăririi penale. În prima fază, urmărirea penală nu va fi direct pe numele lui Victor Ponta ci împotriva faptei, adică a infracțiunilor reținute pentru plagiat. La articolul 341 din Codul de Procedură Penală se prevăd următoarele soluții pentru contestațiile la NUP:
 
(6) În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, judecătorul de cameră preliminară poate dispune una dintre următoarele soluții:
 
    a) respinge plângerea, ca tardivă sau inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată;
 
    b) admite plângerea, desființează soluția atacată și trimite motivat cauza la procuror pentru a începe sau pentru a completa urmărirea penală ori, după caz, pentru a pune în mișcare acțiunea penală și a completa urmărirea penală;
 
    c) admite plângerea și schimbă temeiul de drept al soluției de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situație mai grea pentru persoana care a făcut plângerea.