Planul Ministerului de Interne pentru „băieții deștepți” din parcările României

Publicat: 10 06. 2014, 18:56
Actualizat: 31 07. 2014, 14:07

Ministerul de Interne a ajuns la concluzia că nu are niciun instrument eficient prin care să combată persoanele care cer ilegal bani șoferilor pentru parcare, constatând că doar 9% din amenzi sunt și achitate și susținând că singurele soluții sunt pliantele educative și refuzul șoferilor de a plăti.

La această concluzie s-a ajuns după ce au fost reclamate numeroasele cazuri în care șoferilor li se cer bani de către persoane neîndreptățite pentru a fi lăsați să parcheze mașina pe spațiul public, cu amenințări sau acte de violență asupra conducătorului auto sau a autoturismului în cazul unui refuz, iar autoritățile au fost întrebate ce intenționează să facă pentru a îndepărta acest pericol la adresa cetățenilor.

Răspunsul conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) indică faptul că acest fenomen a fost analizat la nivelul Poliției Române, care a putut identifica doar cauzele, nu și soluția de rezolvare.

Astfel, conform unui document parafat de conducerea Ministerului de Interne, vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea, „cazuistica” înregistrată la nivelul Poliției Române relevă faptul că apariția acestui fenomen este favorizată de mai multe elemente, printre care obținerea de venituri facile fără a depune un minim efort, neimplicarea eficientă a administratorilor locurilor de parcare în găsirea unor soluții viabile de eradicare a fenomenului, neintegrarea in societate a unor „categorii de persoane aparținând minorităților etnice”, inexistența unor măsuri de protecție eficiente pentru categoriile de persoane defavorizate, nesupravegherea mi norilor de către părinți sau tutori legali.


Soferi agresati in parcari. Cum scapam de „parcagiii de ocazie” VIDEO pe www.incont.ro

Un alt factor este neachitarea sancțiunilor contravenționale aplicate pentru săvârșirea unor astfel de fapte, doar 9% din contravențiile aplicate fiind și plătite.

„Polițiștii și jandarmii aplică sancțiuni contravenționale pentru fapta de «apelare, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă». Se impune, însă. a fi făcută precizarea că, în cazul sancțiunilor contravenționale aplicate, majoritatea celor sancționați nu își achită amenzile. Cu toate eforturile depuse de personalul instituției noastre, un număr mare de procese-verbale de constatare întocmite de către polițiști/jandarmi se prescriu sau nu pot fi puse în executare de către organele fiscale întrucât nu pot fi identificate bunurile urmăribile în vederea executării sau contravenientul nu mai locuiește la adresa de domiciliu înscrisă în actul de identitate”, se arată în documentul ministerului.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne susține că este „preocupată” pentru găsirea unor soluții care să conducă la combaterea acestui fenomen, dar arată în același timp că, pentru realizarea acestui „obiectiv”, este necesară implicarea atât a cetățenilor, care ar trebui să nu mai dea curs solicitărilor acestor persoane, cât și a Poliției Locale, care are în atribuții și menținerea ordinii publice în parcările auto aflate pe domeniul public sau privat.

Ministerul are totuși și un răspuns în ceea ce privește modul în care vor continua să acționeze polițiștii și jandarmii pentru combaterea acestor acțiuni ilegale: „Distribuirea de materiale cu conținut preventiv-educativ”.

Noul Cod Penal, intrat în vigoare în luna februarie a acestui an, nu mai incriminează ca infracțiune fapta persoanei care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material.