Plastifiere, criogenizare sau „înmormântare planetară”. Toni Neagoe, antreprenor pompe funebre: „O să fie ca Lenin, în Piața Roșie”

Publicat: 20 08. 2013, 18:14
Actualizat: 30 07. 2014, 09:17

Plastifiat! Aceasta ar fi fost dorința regelui pop, potrivit site-ului tmz.com. Este posibil ca starul să nu fie îngropat sau incinerat, ci conservat în poliuretan. Ipoteza a fost lansată de medicul german Gunther von Hagens, cunoscut sub numele de Doctorul Moarte. Anatomistul este faimos pentru metoda sa inedită de îmbălsămare a corpurilor în rășină plastică sau cauciuc siliconat, numită plastifiere. Astfel, regele muzicii pop ar urma să fie îmbrăcat în poliuretan, în poziția de moonwalking – pași de dans inventați chiar de star. Potrivit lui Gunther von Hagens, în urmă cu câteva luni, Michael Jackson și-a exprimat dorința de a fi plastifiat, la fel ca maimuța starului – Bubble. Von Hagens a vorbit chiar de existența „unui acord în vigoare pentru plastifierea regelui muzicii pop”. Directorul de publicitate al medicului german a declarat că, în urmă cu câteva luni, acesta a avut o „înțelegere cu membrii familiei Jackson, pentru ca trupul lui Michael Jackson să fie plastifiat”. După plastifiere, trupul artistului ar urma să fie expus pe Arena O2 din Londra, locul în care megastarul ar fi trebuit să susțină seria de 50 de concerte.

Plastifierea, una dintre cele mai noi metode de conservare a organismului – alături de criogenizare, nu este foarte cunoscută în România. Doi medici chirurgi plasticieni contactați, ieri, de Gândul au declarat că nu au cunoștințe despre această procedură. Anton Neagoe, proprietarul unei companii de pompe funebre, crede că plastifierea reprezintă o găselniță a presei americane. „Nu văd cum s-ar putea face asta, explică Toni Neagoe. Doar să-i bage un balsam foarte puternic în interior, dar tot se va mumifica. Va fi ca Lenin, în Piața Roșie, doar capul i se va vedea”.

Ce înseamnă plastifierea

Germanul Gunther von Hagens este pionier în domeniu. Anatomist și artist plastic, el a șocat opinia publică mondială când a prezentat în premieră o expoziție de 200 cadavre, fără piele, la Arena O2 din Londra. Trupurile expuse au fost conservate cu ajutorul tehnicii sale controversate, de conservare a organismului prin înlocuirea apei și grăsimilor din corp cu siliciu sau rășină din plastic. Doctorul îndepărtează pielea de pe corp până când organele interne, mușchii și arterele, devin vizibile și apoi îi îmbracă într-o carcasă de plastic transparent. Astfel, țesuturile umane sunt păstrate intacte folosind cauciuc siliconat

Ce este criogenizarea

Procedura de mumificare constă într-o baie de azot lichid, în care întreg materialul biologic este menținut la temperaturi foarte joase, de minus 196°C, dar infuzat în prealabil cu substanțe protectoare care împiedică formarea cristalelor de gheață. Astfel conservate, țesuturile capătă un aspect sticlos și par a suferi mai puține „stricăciuni”. „Crionauții” cred că dacă trupul le va fi conservat la temperaturi joase imediat după moarte, vor putea fi înviați în momentul în care știința va fi suficient de avansată pentru a-i reanima. Adevărata problemă a „crionauților” este însă, că, la temperaturi scăzute, structura celulară se deteriorează ireversibil – prin congelare, pereții celulelor se fracturează, iar conținutul acestora – apă, săruri, zaharuri și altele – se elimină prin fisurile provocate în timpul înghețării.

Ultima oră:

Visul lui Michael Jackson ca trupul lui să fie conservat prin criogenie nu va mai putea fi dus la îndeplinire. De la cea socotită drept „injecția ucigașă” (joi seara, pe la 23:30) până la predarea trupului către familia Jackson (vineri după-amiaza) au trecut mai bine de 12 ore, încât „prezervarea în gheață” nu mai este posibilă. În plus, autopsia a afectat integritatea organelor. Zvonurile privind plastifierea trupului au fost infirmate de compania Body Worlds. Jackson nu și-a dat acordul pentru donarea corpului, deși, acum vreo șase luni, cineva care s-a dat drept „membru al familiei Jackson” a consultat firma în legătură cu serviciile sale. Potrivit revistei People, familia Jackon nu luase până ieri nicio decizie dacă să opteze pentru plastifiere (mumificare) sau pentru o înmormântare. Un „consiliu de familie” urma să decidă și dacă se va opta pentru o înmormântare fastuoasă – așteptată să depășească ca număr de telespectatori mondiali funeraliile Prințesei Diana (1997) și ale Papei Ioan Paul al Ii-lea (2005) – sau o ceremonie privată. (B.M.)