PNL susține Strategia de Apărare propusă de Iohannis: „este un document bine închegat”

Publicat: 22 06. 2015, 14:38

„Avem nevoie de o țară care își apără valorile, interesele, simbolurile, dar și bunurile naționale și resursele naturale, care știe să-și protejeze patrimoniul, domeniile de excelență, care pune prioritate pe educație și sănătate. România trebuie să fie un stat care contribuie la menținerea securității colective alături de partenerii ei și la promovarea democrației și libertății”, spun copreședinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga, într-un comunicat transmis luni.

Liderii PNL mai susțin că Parlamentul poate aproba chiar astăzi această strategie, iar ulterior „din aceasta trebuie să decurgă actualizarea legislației în legătură diversele aspecte ale securității naționale”.

„Este o viziune strategică prin care se afirmă continuitatea angajamentelor României și pe care PNL o sustine fără rezerve, care vine să continue linia seriozității și a respectării angajamentelor luate în față partenerilor, demarate prin alocarea unui procent din PIB anual, până la atingerea pragului de 2% pentru dotarea și retehnologizarea Armatei Române. Strategia Națională de Apărare aduce câteva noutăți importante în noul context regional și global, marcat de criza ucraineană, de deteriorarea relațiilor dintre NATO și Rusia, de creșterea amenințărilor teroriste, de amenințările cibernetice și de alte tipuri de provocări. Observăm, de asemenea, utilizarea conceptului de securitate națională extinsă. Securitatea națională nu este privită doar prin perspectiva apărării, ci prin evaluarea aspectelor care țin de ordine publică, economie, infrastructură, educație, sănătate, demografie, mediu și care au impact asupra securității naționale”, mai spun liderii liberali.

Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, în 12 iunie, Strategia Națională de Apărare a Țării, iar luni șeful statului va transmite în ședința reunită a celor două Camere ale Parlamentului un mesaj referitor la acest document.

Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2015-2019, intitulată „O Românie puternică în Europa și în lume”, este structurată pe patru capitole: „Definirea intereselor și obiectivelor naționale de securitate”, „Evaluarea mediului internațional de securitate”, „Amenințări, riscuri și vulnerabilități”, „Direcții de acțiune și principalele modalități pentru asigurarea securității naționale a României”.

Copreședintele Alianței Liberale și Democrate (ALDE) Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului, a anunțat, duminică seară, că va propune grupurilor parlamentare ale acestei formațiuni să voteze împotriva textului actual al Strategiei naționale de apărare, trimisă de președintele Klaus Iohannis.

Premierul Victor Ponta a declarat, la rândul său, că știe obiecțiile lui Tăriceanu pe tema Strategiei de apărare transmisă de președintele Iohannis, dar că el i-a consultat pe miniștrii de resort și nu are de obiectat, adăugând însă că este cu atât mai bine să existe un acord mai amplu pe această temă.