Poliția de Frontieră investește peste 12 milioane € în sistemul care a ”ratat” transportul de o tonă de cocaină de pe Dunăre-Marea Neagră!

Publicat: 28 10. 2020, 10:30

Poliția de Frontieră Română a anunțat că intenționează să investească peste 12 milioane de euro pentru modernizarea SCOMAR, sistemul de supraveghere video de la Dunăre și Marea Neagră. Este vorba despre același sistem de supraveghere de numele căruia se leagă scandalul uriaș provocat de accidentul nautic în urma căruia peste o tonă de cocaină, transportată în zona de frontieră, s-a vărsat în apă.

Teoretic, Sistemul Complex de Supraveghere și Control al Traficului la Dunăre și Marea Neagră, denumit, în variantă prescurtată, SCOMAR, ar trebui să monitorizeze cu precizie toate ambarcațiunele din zona de frontieră, până la o distanță de 100 de mile. Mult mai eficient decât un radar, acest SCOMAR produce imagini clare, în așa fel încât polițiștii aflați în centrul de comandă pot vedea atât ambarcațiunile, cât și ce se află în interior.

În acest context, traficul la frontiera maritimă a României cât și zona Deltei Dunării, ar fi trebuit să fie foarte bine securizat. Totuși, din anul 2009, când a devenit funcțional cu sprijinul Uniunii Europene, SCOMAR a făcut obiectul mai multor controverse legate de eficacitatea lui.

De exemplu, presa a relatat, în repetate rânduri, faptul că sistemul nu-i reperează pe braconierii de sturion care caută icre negre, în condițiile în care acestea se vând și cu 1.000 de euro kilogramul, pe piața neagră. Iar un morun de 200 de kilograme poate avea în pântece și 50 de kilograme de caviar. În acest context, au existat voci din structura Poliției de Frontieră care au spus că, atunci când era nevoie, sistemul era „deconectat”.

Același lucru, cu implicații care au ajuns până la ministrul de interne, care atunci era Carmen Dan, s-a întâmplat și anul trecut, în martie, după ce o barcă în care se aflau doi cetățeni sârbi s-a răsturnat, iar aproximativ 1,8 tone de cocaină, de mare puritate au ajuns în Dunăre și de aici pe plajele Mării Negre.

SCOMAR, verificat de Corpul de Control al ministrului

Ulterior acestui incident, pentru că s-a speculat faptul că, tocmai în ziua respectivă, la SCOMAR a existat o avarie, Carmen Dan a trimis Corpul de Control, mai ales că existau suspiciuni de corupție.

În urma verificărilor, s-a stabilit că sistemul, unul foarte complex, nu poate fi oprit și că acesta funcționează 24 de ore din 24. Ca urmare, ancheta internă s-a încheiat fără a se stabili vreun vinovat.

La un an și jumătate de la acest incident, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a anunțat, prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP) că achiziționează, prin selecție de oferte în funcție de prețul cel mai bun, echipamente pentru îmbunătățirea SCOMAR.

Conform evaluării făcute de IGPF, valoarea investiției pornește, conform datelor publicate pe SEAP, de la 40.796.311,60 de lei și poate ajunge până la 60.471.509,80 de lei, adică peste 12 milioane de euro.

În nota de fundamentare, specialiștii IGPF susțin că „se vor înlocui senzorii de supraveghere existenți (radare, senzori optoelectronici) cu echipamente care integrează progresul tehnologic din ultimii 10 ani; – calitatea de procesare a informațiilor obținute de la senzorii și camerele instalate pe turnurile de comunicații; – îmbunătățirea condițiilor de lucru ale personalului Centrului de Comandă și Control. Mentenanța evolutivă a echipamentelor din cadrul SCOMAR va contribui la asigurarea funcționării continue, făcând posibil răspunsul prompt la presiunile imediate şi neprevăzute, exercitate de migraţia ilegală și criminalitatea transfrontalieră, precum şi a riscurilor la adresa securităţii frontierelor externe ale UE”, a anunțat IGPF.