Politicianul moldovean PLAHOTNIUC, membru al unei grupări INFRACȚIONALE? Acuzații aduse de RUSIA, cu 2 zile înainte de ALEGERI

Publicat: 22/02/2019, 13:38

VladimirPlahotniuc, controversatul lider al Partidului Democrat (PDM), este suspectat că ar fi orchestrat o operațiune de spălare de bani în Rusia, valoarea prejudiciului fiind de aproape 600 de milioane de dolari, au anunțat autoritățile ruse, cu doar două zile înainte de alegerile din Republica Moldova.

„A fost confirmat că cetățeni din Rusia și Moldova au înființat un grup infracțional internațional cu scopul de a efectua operațiuni ilegale în valută. Organizatorii acestei activități ilegale au fost VladimirPlahotniucși Veaceslav Platon, care au cetățenia rusă”, a anunțat, vineri, o reprezentantă a Ministerului de Interne de la Moscova.

Moscow: Vlad Plahotniuc and Veaceslav Platon – organizers of the scheme to illegally export over 37.000.000.000 rubles from Russia https://t.co/Ij6C3kTaWJ pic.twitter.com/14G0aiUYqg

— Moldova.org (@moldovaorg) February 22, 2019

În perioada 2013-2014, membrii acestui grup infracțional au transferat valută din conturile unor entități legale de la Bank Zapadny și Russkiy Zemelny Bank către conturi ale unor nerezidenți deschise la BC Moldindconbank SA și la alte organizații străine, sub pretextul vânzării de valută. „În total, peste 37 de miliarde de ruble au fost transferate în afara Rusiei”, a declarat Irina Volk, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Interne, potrivit agenției de știri Tass.

Partidul Democrat neagă acuzațiile și susține că dosarul este unul fals:

„PDM consideră că instituții din Federația Rusă desfășoară acțiuni de intimidare, abuz și șantaj împotriva liderului partidului, Vlad Plahotniuc, inventând cu două zile înainte de alegeri un dosar fals pe numele său”, transmit membrii partidului.

La sfârșitul anului 2017, Tribunalul Basmanny din Moscova a dispus arestarea „in absentia” a luiPlahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM, centru-stânga, proeuropean), principala formațiune din coaliția de guvernare de la Chișinău, decizia instanței având legătură cu un caz de tentativă de omor.

Anunțul Ministerului rus de Interne survine cu doar două zile înainte de alegerile legislative din Republica Moldova.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat recent de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova, pentru Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), formațiunea președintelui prorus Igor Dodon, ar vota 26% dintre participanții la sondaj, cu 3 puncte procentuale mai puțin față de sondajul IMAS din ianuarie, potrivit cotidianului Timpul.

Democrații luiPlahotniucar acumula 19,4%, comparativ cu 18%, în sondajul din luna ianuarie.

Pentru blocul ACUM (proeuropean) ar vota 16,8% din respondenți. Alianța electorală condusă de Maia Sandu și Andrei Năstase a pierdut 2,2 puncte procentuale în decurs de o lună.

A patra forță politică ce are șanse de accedere în Parlamentul de la Chișinău, Partidul Șor (prorus), a crescut de la aproximativ 7% în ianuarie, până la 7,5%.

Studiul sociologic a fost realizat în perioada 3-16 februarie pe un eșantion de 1521 de respondenți. Marja de eroare este de +/-2,55%.

Joi, Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii blocului electoral ACUM (proeuropean), au declarat că „există suspiciuni rezonabile” că ar fi fost otrăviți cu mercur, sugerând că suspectează că actualul Guvern moldovean ar avea legătură cu acest incident. PDM a negat prompt acuzațiile în acest sens.

Liderii blocului ACUM Platforma DA și PAS au afirmat că, în urma mai multor teste, au fost depistate cantități exagerate de metale grele în sânge. Iar medicii au susținut că o astfel de acumulare nu poate fi explicată în mod natural.

„Sunt niște lucruri pe care nu putem să le luăm în serios, în contextul atacurilor pe care le comite această guvernare în raport cu cei care le pun în pericol aflarea mai departe la putere”, au declarat liderii ACUM.

Old habits die hard, no? https://t.co/j7P4OKCmSg

— Daniel Tufeanu (@DanielTufeanu) February 21, 2019

„A fost o perioadă în care am avut probleme de sănătate, am mers și am făcut teste. Am descoperit că avem un conținut exagerat de metale grele în sânge și acest lucru mi s-a întâmplat și mie, și domnuluiNăstase”, a declarat Sandu.

„Vă spun cu toată certitudinea că suntem ținta unor atacuri mișelești din partea acestei guvernări, care ne dorește morți. […] Ei au atentat la viața și sănătatea noastră prin metale grele. Unul din acele metale este mercurul. La mercur s-a apelat și împotriva mea și împotriva Maiei Sandu și a domnului Machedon și a unor colegi de ai noștri”, a susținut și AndreiNăstase.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat pro-occidental a negat acuzațiile și a declarat că „acuzații ciudate au fost aduse în ultimele zile și devin din ce în ce mai fantastice. Din nefericire, campaniile electorale din Moldova întrec uneori regulile bunului-simț”.Duminică, 24 februarie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Șeful Casei de Pensii a spus ADEVĂRUL. Cel mai important detaliu despre RECALCULAREA PENSIILOR
Iahnie de fasole de post. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Agapia
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi