Ponta, despre legea anti-maidanezi: Sunt convins că se va adopta săptămâna viitoare. FPAM: Eutanasia nu-i soluția. Trebuie stopat abandonul

Publicat: 05 09. 2013, 17:28
Actualizat: 07 07. 2016, 02:49

Premierul Victor Ponta a asigurat că legea anti-maidanezi va fi adoptată săptămâna viitoare, comentând că într-o discuție despre viața omului și cea a câinelui, fără ezitare, va apăra viața omului.

„Sunt absolut convins că săptămâna viitoare proiectul de lege va fi adoptat de Parlament, dar trebuie luată o decizie care să fie și implementată. Nu ezit dacă vorbim de viața unui om și viața unui câine că trebuie să apăr viața omului”, a spus Ponta.

Chiar dacă, în decembrie 2011, a semnat în numele USL un protocol cu Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului(FPAM) în care se angajează să interzică eutanasierea, premierul și-a explicat repoziționarea prin faptul că „din păcate, toate soluțiile de până acum, unele cu bune intenții,  au eșuat”. 

Beck: Ar trebui mai bine să se facă un control la primăriile care au cheltuit sute de mii de euro

Prim-vicepreședintele FPAM, Maria Beck, consideră însă că eutanasierea nu va rezolva problema câinilor fără stăpân, ci stoparea abandonului.

„Eutanasierea nu rezolvă problema. Dacă nu rezolvăm problema abandonului, câinii vor reveni pe străzi. Toată această situație este în interesul autorităților. Aruncă acum vina pe ONG-uri, însă nu este treaba ONG-urilor să rezolve problema, ele au ca obiect de activitate să supravegheze autoritățile.  Ar trebui mai bine să se facă un control la primăriile care au cheltuit sute de mii de euro, să se facă un raport cos-eficiență. Dramaric este că omorârea câinilor este gratuită, până nu se stopează abandonul problema nu va fi rezolvată”, a declarat Maria Beck, pentru gândul, subliniid că ONG-urile nu primesc bani de la stat

În decembrie 2011, USL prin Victor Ponta și Daniel Constantin, au semnat un protocol de colaborare cu FPAM. Acesta include un angajament al USL privind promovarea unei legi care să interzică eutanasierea. De asemenea, protocolul consultări permanente pentru armonizarea legislației române cu cea europeană, precum și pentru implementarea politicilor de protecție a animalelor. Un alt punct din document stipulează Înființarea Poliției Animalelor și a Mediului și monitorizarea activității Executivului astfel încât să prevină măsurile abuzive luate de autorități.

Maria Beck spune că până acum USL a respectat termenii protocolului și speră că în comisiile parlamentare aleșii social-liberali se vor pronunța împotriva eutanasierii.

 

 

Membru de onoare al FPAM, cântărețul Mihai Constantinescu consideră și el eutanasierea nu este o soluție, ci sterilizarea.  „Ce voi vota la referendum nu vă voi dezvălui, dar înainte de a lua măsuri atât de radicale împotriva acestor animale, autoritățile ar trebui să răspundă pentru tragedia întâmplată și ar trebui să răspundă la întrebarea: ‘De ce nu s-a rezolvat problema câinilor fără stăpân, deși fonduri au existat, ba mai mult, s-au și cheltuit?` E mai bine să bagam banii în buzunar, decât să îi folosim pentru sterilizarea acestor câini. Dacă erau sterilizați încă de acum câțiva ani, cel mai probabil numărul câinilor fără stăpân ar fi fost mult mai mic. Durata medie de viață a unui astfel de câine este de 10 ani, pentru că ei nu sunt vaccinați și nu au cele mai bune condiții de viață”, a  declarat artistul pentru gândul.

Mihai Constantinescu a spus că se va prezenta inclusiv la referendumul împotriva câinilor fără stăpân., a conchis artistul.