Potrivit OMS, doar 1% din populația țărilor sărace a avut acces la vaccinul anti-Covid

Publicat: 25 05. 2021, 15:58
Actualizat: 25 05. 2021, 15:59
Semnalul de alarmă tras de OMS / Sursă Foto: Shutterstock - Ilustrativ

OMS transmite că pandemia de COVID-19 este întreținută de o „inechitate scandaloasă” în distribuția vaccinurilor. Potrivit lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, o soluție eficientă pentru a accelera anihilarea virusului ar fi aceea ca toată populația planetei să fie vaccinată în propoție de 30% până la finele acestui an, relatează France24.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a tras un semnal de alarmă, spunând că nicio țară nu ar trebui să presupună că este în siguranță, indiferent de rata de vaccinare , atât timp cât virusul SARS-CoV-2 și variantele sale se răspândesc în altă parte.

„Lumea rămâne într-o situație foarte periculoasă”, a declarat Tedros la deschiderea adunării anuale a miniștrilor sănătății din 194 de state membre.

OMS transmite că pandemia a afectat omenirea mai mult în 2021 decât în 2020

„Până în prezent, au fost raportate mai multe cazuri în acest an decât în ​​tot anul 2020. În funcție de tendințele actuale, numărul deceselor va depăși totalul anului trecut în următoarele trei săptămâni. Acest lucru este foarte tragic”, a declarat directorul OMS.

El a spus că peste 75% din toate vaccinurile au fost administrate în doar 10 țări.

„Nu există o modalitate diplomatică de a o spune: un grup mic de țări care produc și cumpără majoritatea vaccinurilor din lume controlează soarta restului lumii”.

Programul COVAX a  asigurat doar 72 de milioane de doze distribuite în 125 de țări, începând cu luna februarie. „Sunt suficiente doze doar pentru 1% din populația acestor țări”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Liderul OMS a cerut țărilor să doneze doze de vaccin către COVAX pentru a permite inocularea a 10% din populațiile din toate țările până în septembrie și 30% până la sfârșitul anului: „Acest lucru este crucial pentru a opri pandemia”.

Șeful organizației a cerut, de asemenea, producătorilor de vaccinuri să acorde COVAX primul drept în cazul în care unele țări refuză dozele de vaccinuri sau să angajeze 50% din volumele lor către COVAX anul acesta.