Poziția României la ONU. Trump a amenințat că va pedepsi toate statele care vor vota împotriva SUA

Publicat: 21 12. 2017, 20:25
Actualizat: 28 03. 2019, 17:19

Adunarea Generală ONU, care are 193 de membri, organizează joi o sesiune specială la solicitarea statelor arabe și musulmane, pe tema deciziei președintelui Donald Trump de recunoaștere a orașului Ierusalim drept capitală a Israelului.

Potrivit unor surse diplomatice, în afară de Statele Unite și Israel, împotriva proiectului de rezoluție care contestă decizia lui Donald Trump vor vota Honduras, Guatemala, Republica Palau, Insulele Marshall, Kiribati, Togo, Nauru și Sudanul de Sudan.

De la vot se vor abține România, Argentina, Mexic, Canada, Australia, Rwanda, Paraguay, Panama, Filipine, Cehia, Ungaria și Georgia, au declarat surse diplomatice citate de site-ul israelian Ynetnews.com.

Donald Trump, președintele Statelor Unite, a amenințat miercuri că va dispune reducerea asistenței financiare în cazul statelor care vor vota în Adunarea Generală ONU împotriva inițiativei sale de recunoaștere a orașului Ierusalim drept capitală a Israelului. Aceste țări „iau sute de milioane de dolari, chiar miliarde, și apoi votează împotriva noastră. Ei bine, vom urmări aceste voturi. Să voteze împotriva noastră! Vom economisi mult. Nu ne pasă”, a declarat Donald Trump.

Luni, Statele Unite au utilizat dreptul de veto în Consiliul de Securitate ONU pentru a bloca un proiect de rezoluție privind anularea deciziei președintelui Donald Trump de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Donald Trump a recunoscut recent că Ierusalimul este capitala Israelului, generând un val de nemulțuire în întreaga lume.

Un proiect de rezoluție elaborat de Egipt, care exprima „regret profund privind recentele decizii referitoare la statutul Ierusalimului”, a fost prezentat luni în Consiliul de Securitate ONU. Paisprezece membri ai Consiliului de Securitate ONU au votat în favoarea condamnării deciziei privind Ierusalimul, dar Statele Unite au folosit dreptul de veto pentru blocarea inițiativei. Proiectul preciza că „orice decizii ori acțiuni care modifică statutul sau compoziția demografică a Orașului Sfânt Ierusalim nu au efect legal, fiind nule, necesitând să fie în concordanță cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate ONU”. Acest proiect va fi supus la vot în Adunarea Generală ONU.

FOTO: UN Photo/Mark Garten