PRECIZĂRILE POLIȚIEI ROMÂNE: În ce măsură poți să te muți în altă locuință, pentru a petrece următoarea perioadă de izolare

Publicat: 13 04. 2020, 16:29
Actualizat: 13 04. 2020, 16:34
Poliţistii controlează permanent declarațiile pe propria răspundere, în perioada pandemiei de coronavirus (FOTO: Facebook Poliţia Română)

Poliţia Română a oferit, într-o postare pe Facebook, lămuriri în legătura cu subiectul mutării în altă locuinţă a persoanelor, pentru a-şi petrece următoarele săptămâni de izolare, dar și a scoaterii copilului la plimbare.

Asrfel, cei care vor să plece din locuinţa lor pentru a-şi petrece autoizolarea în altă parte se pot muta, dacă demonstrează că acolo au condiţii mai bune.

„Aş dori să părăsesc locuinţa actuală din judeţul X împreună cu prietena mea şi să mergem, cu maşina personală, la adresa de domiciliu din buletin, respectiv din judeţul Y, deoarece în judeţul X numărul cazurilor de persoane ce au fost confirmate cu COVID-19 este mult mai mare faţă de cel din judeţul Y. Intenţionăm să intrăm în autoizolare la domiciliul din Y, împreună cu familia. Putem face această deplasare?“, a întrebat cineva.

Poliţia Română a făcut precizări referitor la acest subiect ridicat de oameni.

„În Ordonanţa Militară numărul 3 nu este prevăzut faptul că cetăţenii trebuie să rămână la adresa de domiciliu, ci la o locaţie indicată de ei, cu respectarea prevederilor legale şi a restricţiilor impuse. Astfel, precizăm că este permisă inclusiv deplasarea cu familia în altă zonă, dacă persoanele deţin acolo o casă care le oferă condiţii mai bune, pentru a rămâne în respectiva localitate“.

În cadrul comentariilor de pe Facebook, Poliţia a adus precizări şi despre posibilitatea scoaterii copilului la plimbare.

„În condiţiile art.1 lit. d) din Ordonanţa militară nr. 3 unde se prevede că se pot efectua deplasări scurte, în apropierea locuinţei, legate de activitatea fizică individuală. Nu veţi merge însă în parcuri sau locuri de joacă, unde există riscuri mai mari de a fi preluat virusul şi nu este permisă deplasarea în spaţiul public, pietonal, în grupuri mai mari de trei persoane. Ieşirea copilului minor se va face întotdeauna cu însoţirea persoanei adulte care îl are în îngrijire“.