Prefectul de Sibiu sesizează MTS în cazul a 500 de milioane lei cheltuiți în alte scopuri la un bazin de sărituri

Publicat: 24 04. 2013, 20:26
Actualizat: 02 04. 2019, 14:27

Reprezentanții Prefecturii Sibiu au cerut MTS efectuarea unui control la Bazinul Olimpia din Sibiu, singurul din țară cu turn de sărituri, după ce au constatat că 500 de milioane de lei aprobați pentru reabilitarea acoperișului au fost cheltuiți pentru amenajarea unor locuri de cazare.

Prefectul de Sibiu, Ovidiu Sitterli, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că a dispus un control la Bazinul Olimpia din Sibiu, știind că fosta conducere a primit fonduri pentru reabilitarea acoperișului, dar o parte a acestuia a fost smulsă de vânt, în luna februarie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit prefectului, în timpul controlului, reprezentanții Bazinului Olimpia, singurul bazin acoperit din țară care are turn de sărituri și se află în proprietatea Ministerului Tineretului și Sportului, nu au putut pune la dispoziție o serie de documente, printre care un studiu de fezabilitate pentru lucrarea efectuată.

„Din documentația prezentată și analizată s-a constatat că nu s-au făcut reparații capitale, ci s-a construit un etaj peste corpul de clădire, având ca funcționalitate cazare tip hotel și nu reabilitarea acoperișului la bazinul de înot și sărituri, așa cum a fost solicitată și fundamentată în documentele transmise ordonatorului principal de credite de către Clubul Sportiv Municipal Sibiu în perioada 8 iunie 2009- 24 martie 2010”, a spus Ovidiu Sitterli.

Acesta a apreciat că „una a fost transmis și altceva a fost efectuat”.

În plus, prefectul de Sibu a afirmat că „nu s-au respectat dispozițiile legale ale OUG 34 pe 2006 privitoare la achizițiile publice”.

„Au fost făcute mai multe încredințări directe, iar în momentul de față lucrarea (la acoperiș – n.r.) este nefinalizată, într-un stadiu foarte degradat și care pune în pericol întregul complex al Bazinului Olimpia, motiv pentru care am solicitat ministrului, având în vedere că se constată încălcarea anumitor dispoziții legale, efectuarea unui control pentru că este în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului. Am cerut un control de fond care să releve toate aspectele privitoare la lipsa studiului de fezabilitate, a fondurilor care au fost alocate pentru reparații capitale și s-a făcut chipurile hotel”, a afirmat Sitterli, care a adăugat că „pe baza acestui act de control, să se ia măsurile de sesizare a organelor competente în vederea recuperării sumelor de bani și tragerii la răspundere civilă sau penală a persoanelor care au cheltuit niște bani pe niște lucruri care nu erau nici utile, nici necesare Bazinului Olimpia”.

Întrebat dacă este vorba despre deturnare de fonduri, Ovidiu Sitterli a răspuns că, în lipsa unui act complex de control, nu se poate pronunța asupra acestui aspect.

„Nu pot să încadrez. Ministerul va face un control, va avea propriile lui constatări și pe baza acelor constatări, dacă este cazul, organele de cercetare penală vor instrumenta un dosar și vor vedea dacă s-a respectat destinația fondurilor, dacă au fost proiecte, dacă s-a întocmit studiul de fezabilitate”, a conchis prefectul de Sibiu.

În februarie, o parte din acoperișul din tablă al bazinului Olimpia din municipiul Sibiu s-a desprins, din cauza vântului puternic și a căzut într-o parcare, fără a lovi pietoni sau mașini.

Bazinul Olimpia din Sibiu este singurul bazin acoperit cu turn de sărituri rămas în proprietatea Ministerului Tineretului și Sportului. Dat în folosință în 1979, bazinul a fost, la acel moment, cea mai performantă și modernă bază sportivă de profil din sud-estul Europei.