Prefectura Mureș vrea revizuirea sentinței de retrocedare a unei păduri urmașilor familiei Banffy după ce a găsit actul care confirmă că averea grofului a fost confiscată

Publicat: 08 12. 2014, 17:46

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Mureș, Dragoș Bardoși, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că Prefectura Mureș a solicitat, la Înalta Curte de Casație și Justiție, strămutarea unui proces în care a formulat cerere de revizuire a unei sentinței definitive de retrocedare a 9.323 de hectare de pădure din Stânceni, Răstolița și Lunca Bradului urmașilor familiei nobiliare a lui Banffy Daniel.

Potrivit site-ului ICCJ, în 5 decembrie instanța a dispus trimiterea cauzei la Judecătoria Giurgiu, de la Judecătoria Reghin.

„Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în cererea formulată de Prefectura Mureș și a stabilit strămutarea dosarului 1858/289/2014 de la Judecătoria Reghin la Judecătoria Giurgiu. Acest dosar privește cererea de revizuire depusă de Prefectura Mureș împotriva sentinței definitive prin care s-au retrocedat 9.323 de hectare de pădure urmașilor lui Banffy Daniel”, a declarat Bardoși.

Potrivit acestuia, Prefectura Mureș a primit de la MAI o sumă stabilită de Judecătoria Reghin ca și cauțiune în acest dosar – 14.918 lei, pe care a și depus-o, „pentru a nu trebui să elibereze titlul de proprietate până ce se judecă revizuirea”.

El a precizat că solicitarea de revizuire se întemeiază pe un document obținut de la CNSAS, mai exact decizia penală 2.213 din 3 decembrie 1952, prin care Tribunalul București a dispus confiscarea integrală a averii lui Banffy Daniel, acesta fiind găsit vinovat de instigare la crime împotriva umanității din perioada 1940-1944.

Potrivit sursei citate, până în prezent Prefectura Mureș a câștigat 12 procese cu urmașii unor familii nobiliare, aducând astfel în proprietatea statului român 78.490 de hectare de pădure din județ, în timp ce, în urma unor sentințe judecătorești definitive din 10 dosare, 8.183 de hectare de pădure vor fi retrocedate urmașilor foștilor proprietari nobiliari.

„În prezent, avem pe rol 15 procese privind suprafețe de păduri revendicate de moștenitorii foștilor proprietari, suprafața aflată în litigiu acum fiind de 40.234 de hectare de pădure. Ultimul proces câștigat a fost cel din 9 octombrie 2014, când Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate Mureș, de pe lângă Prefectură, a câștigat la Tribunalul Brăila, în mod irevocabil, suprafața de 25.377 de hectare de pădure, solicitată la reconstituire de SC Domeniul Silvic Gudeamesterhaza SA, prin administratorul ei, Bethlen Ana”, a afirmat Bardoși.