Premieră în România: funcționarii împiedicați să se angajeze, timp de cinci ani, la firmele care câștigă licitațiile

Publicat: 20 03. 2013, 13:42
Actualizat: 27 03. 2019, 02:02

Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că decizia reprezintă un semnal de „transparență totală” în atenția firmelor care participă la licitațiile Primăriei Cluj-Napoca.

„Având în vedere reglementările europene, am decis, printr-o dispoziție emisă miercuri, ca funcționarii publici din Primăria Cluj-Napoca să semneze o declarație în care să spună că într-o perioadă de cinci ani se obligă să nu se angajeze în firmele care au câștigat o licitație organizată de municipalitate și nici în firmele subcontractoare. Este un model de bune practici, o regulă de bun simț și care cred va fi cerută și de UE pentru a fi introdusă în legislația achizițiilor publice din România. Această declarație va fi semnată de toți cei care fac parte din comisii de licitație, nu contează că sunt proiecte cu finanțare europeană sau națională. Este un semnal de transparență totală pe care vrem să îl dăm firmelor care participă la licitațiile Primăriei Cluj-Napoca și este o măsură în premieră pe țară. Nu este normal să vedem un funcționar care a fost membru într-o comisie de licitație să plece din Primărie după câteva zile la firma care a câștigat o licitație”, a spus Boc.

Acesta a adăugat că la nivelul municipiului Cluj-Napoca nu au fost înregistrate sesizări cu privire la angajarea unor funcționari din Primărie în firme care au câștigat licitații, dar a decis luarea măsurii cu scop „preventiv”.

„În cazul în care un funcționar va încălca prevederile declarației asumate, este pasibil de închisoare, în condițiile în care se face vinovat de fals în declarații. De asemenea, un astfel de funcționar va trebui să le plătească și penalități care se ridică la 25 la sută din valoarea contractului, conform normelor europene. Dacă ești funcționar public ai și responsabilități”, a conchis Emil Boc.