Cezar Irimia: Avem o strategie proastă la nivel național. În nicio țară din Uniunea Europeană nu există spital COVID și spital non-COVID

Publicat: 13 10. 2020, 07:45
Actualizat: 06 04. 2021, 15:38
Președintele Alianței Pacienților Cronici Cezar Irimia

Președintele Alianței Pacienților Cronici Cezar Irimia critică strategia sanitară din țară în contextul pandemiei de coronavirus, susținând că în niciun alt stat al Uniunii Europene nu există delimitarea între spitalele Covid și spitalele non-Covid. Irima dă exemplul unor femei cu boli cronice care nu au mai putut fi tratate de medicul care le cunoștea situația, pentru că spitalul respectiv primise rolul de unitate medicală destinată exclusiv pacienților infectați cu SARS-CoV-2. 

Cezar Irimia consideră că ar fi putut exista posibilitatea de a face intrări separate în spitale pentru bolnavii Covid, respectiv pentru bolnavii cronici. Președintele Alianței Pacienților Cronici a prezentat cazul a două paciente diagnosticate cu cancer mamar care nu au mai putut fi operate, în contextul în care spitalul în care era medicul care se ocupa de ele se tranformase în spital suport Covid. Operația ar fi trebuit să aibă loc în timpul stării de urgență, dar nu s-a întâmplat pentru că spitalul de la stat le-a refuzat din motive de Coivd,  iar femeile nu aveau bani pentru a merge la spitalul privat unde mai profesa medicul.

Președintele Alianței Pacienților Cronici: Situația este critică în continuare

„Situația este critică în continuare și vă pot da exemplul Târgu Mureș, Spitalului Județean Târgu Mureș, unde două paciente care au fost diagnosticate cu un cancer mamar li s-a recomandat înainte de intervenția chirurgicală chimioterapie, radioterapie. Aceste doamne au făcut procedurile respective. S-au întors la spital pentru intervenția chirurgicală, unde, surpriză, au fost refuzate pe motiv că suntem spital COVID, spital suport COVID, mă rog, și că nu pot fi operate. Acele doamne nu s-au putut duce în privat după medicul chirurg, care opera și în privat, deoarece nu au avut fondurile necesare să opereze în privat. (…) Se întâmpla în perioada anterioară acestei stări de alertă, în stare de urgență, iar acele doamne au fost refuzate și, așa cum v-am mai spus, nu s-au mai putut duce în privat după medicul chirurg, care le știa situația de intervenție chirurgicală. Aceste doamne au făcut chimio, radioterapie, statul a investit în aceste terapii foarte scumpe, iar atunci când trebuia finalizat tratamentul chirurgical toți banii au fost aruncați pe fereastră, pentru că pentru aceste doamne nu s-a putut interveni”, a declarat Cezar Irimia la B1.

Cezar Irimia spune că în spitale se fac culoare separate pentru pacienții Covid și consideră că unitățile medicale ar trebui să contiune să-și trateze bolnavii cronici.

„Am luat atitudine la momentul respectiv și chiar mi se pare o strategie proastă la nivel național, nu neapărat Târgu Mureș, pentru că în nicio țară din Uniunea Europeană nu există spital COVID și spital non-COVID. Fiecare spital tratează COVID-ul lui, fiecare spital tratează pacienții lui, creând în interiorul spitalelor acele culoare speciale – adică, culoar COVID, culoar cronici, culoar acuți, monitorizare. Se puteau face intrări și ieșiri separate. Să nu îmi spună domnul manager că spitalul din Târgu Mureș nu poate avea asemenea culoare bine delimitate și să aibă acces în continuare pacienții cronici la tratamente, investigații, monitorizare, mai ales că au în curtea spitalului acele paturi pentru pacienții COVID de terapie. Chiar stau și mă întreb, cum sunt focare în interiorul spitalului, când COVID-ul este tratat în curtea spitalului”, a declarat Cezar Irimia.