Primarul Antal: Maghiarii din Transilvania sunt corecți față de statul român

Publicat: 01 09. 2012, 17:34
Actualizat: 28 09. 2018, 14:33

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, susține că maghiarii din Transilvania sunt corecți față de statul român și că România ar trebui să aprecieze că sunt loiali țării, afirmând că aceștia creează „mult mai puține prejudicii țării decât mulți români”, transmite corespondentul MEDIAFAX

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este și liderul local al UDMR, a declarat, după protestul față de sentința dată în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó”, că Primăria nu vrea să fie trecută în proprietatea ei clădirea colegiului deoarece aceasta este a Bisericii Reformate.

„Dacă vine un polițist sau un judecător din Buzău și îmi spune că toate aceste microfoane din fața mea ar putea fi ale mele eu nu le voi lua pentru că știu că sunt ale dumneavoastră. (…) Eu trăiesc în acest oraș, am învățat în această școală și trebuie să am atâta moralitate ca primar să nu doresc ceva ce nu este al meu, ce nu a fost niciodată al acestui oraș, ci a fost al bisericii reformate”, a spus Antal.

El a adăugat că manifestația de sâmbătă a fost o demonstrație a „forței” comunității maghiare din Transilvania.

„Astăzi (sâmbătă – n.r.) am arătat ceea ce am dorit, forța comunității maghiare. Nu am invitat oficialități din Budapesta pentru că vrem, am vrut și am reușit să arătăm forța comunității maghiare din România”, a afirmat Antal.

Edilul a spus că maghiarii din Transilvania sunt corecți față de statul român și că România ar trebui să aprecieze că sunt loiali țării.

„Noi nu ne-am mișcat de pe acest pământ, noi trăim aici, am rămas pe pământurile noastre natale, doar granițele s-au modificat. Dacă România a dorit să-și extindă suveranitatea asupra comunității maghiare din Transilvania, asta înseamnă să aibă și anumite responsabilități. Eu cred că noi suntem corecți față de statul român, ne plătim impozitele, creăm foarte multe valori pentru această țară. Gândiți-vă doar câte medalii de aur au adus maghiarii de la olimpiade pentru această țară. Szabo Kati, spre exemplu, ea a fost secuiancă, din acest județ. România ar trebui să aprecieze efortul comunității maghiare de a plăti impozite pentru acest stat, ar trebui să aprecieze faptul că suntem loiali țării, suntem, cred, de foarte multe ori mult mai loiali decât mulți români. Cred că de foarte multe ori creăm mai multe valori pentru această țară decât mulți români și creăm mult mai puține prejudicii acestei țări decât mulți români”, a conchis Antal Arpad.

Aproximativ 25.000 de maghiari, între care sute de preoți, au participat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, la protestul organizat față de sentința în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” din municipiu, scopul acțiunii fiind acela de a semnala că decizia instanței ar putea fi un precedent periculos.

La finalul acțiunii, protestatarii au adoptat un manifest în care și-au formulat revendicările în cinci puncte, cerând, printre altele, „remedierea deciziei judecătorești nedrepte”.