Primarul interimar al Capitalei: RADET funcționează ilegal, nu mai are autorizația ANRSC

Redactor:
Aurelia Alexa
Primarul interimar al Capitalei: RADET funcționează ilegal, nu mai are autorizația ANRSC
Primarul interimar al Capitalei, Ștefănel Dan Marin, a anunțat, vineri seară, că RADET funcționează ilegal deoarece de la începutul anului nu mai are autorizație de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).

„RADET nu mai are autorizație de la ANRSC să funcționeze”, a anunțat primarul general interimar al Capitalei.

Întrebat ce înseamnă acest lucru, Ștefănel Dan Marin a precizat că „RADET funcționează pe lângă parametri”, refuzând să dea alte explicații și sugerând jurnaliștilor să se adreseze ANRSC și RADET.

Primarul general interimar al Capitalei a mai spus doar că ANRSC ar fi trebuit să ratifice RADET, dar că din câte știe această notificare nu a fost încă trimisă”.

Ștefănel Dan Marin, a mai anunțat, vineri seară, în cadrul unei conferințe de presă, că va cere în Consiliul General al Municipiului București (CGMB) demisia conducerii RADET și a asigurat bucureștenii că nu vor avea probleme cu căldura în această iarnă.

„Nu vor fi probleme cu furnizarea agentului termic întrucât în urmă cu o lună și jumătate am cerut guvernului să aloce 300 de milioane de lei din fondul de rezervă ca ajutor pentru combustibil”, a spus primarul general interimar, adăugând că în urmă cu două săptămâni a fost aprobată o Ordonanță de Guvern care permite împrumuturi de la trezorerie pentru completarea necesarului.

Ștefănel Dan Marin a mai spus că declarațiile președintelui CA de la RADET sunt la 180 de grade față de cele ale directorului RADET care, în 9 noiembrie, a semnat un angajament prin care cerea 248 de milioane de lei pentru regie, adică exact suma trecută într-un proiect de hotărâre care vizează un împrumut de la trezorerie și care ar urma să fie dezbătut și aprobat de Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Primarul a mai acuzat conducerea RADET și de faptul că a solicitat sume diferite care ar fi necesare funcționării regiei amintind că inițial s-a solicitat suplimentarea bugetului cu 152 de milioane de lei.

Acesta a mai precizat că din cele 152 de milioane cerute inițial de RADET a reușit să identifice deja 73 de milioane de lei, în plus în urma discuțiilor zilnice pe care le-a avut la Ministerul Energiei a reușit să găsească înțelegere la furnizorii regiei ca odată ce va fi luat împrumutul să se poată face plățile către ei.

Întrebat dacă banii proveniți din împrumut nu vor rămâne blocați într-un cont așa cum a precizat președintele CA al RADET, primarul interimar a spus că : „pe cei 248 de milioane de lei nu va scrie destinație penalități sau datorie, ci acești bani vor merge către furnizori care trebuie plătiți. Dacă ELCEN consideră acei bani ca penalități din datorie nu am o problemă dacă își plătesc furnizorii”.

Acesta a mai arătat că tehnic vorbind conducerea executivă a RADET este dată de către CA, iar acesta din urmă este votat de CGMB. În acest context primarul a precizat că va solicita demisia conducerii RADET în ședința ordinară care va avea loc spre sfârșitul acestei luni.

„Avem probleme în ce înseamnă partea de venituri și cheltuieli. Vreau ca toată lumea să devină responsabilă. Se pare că interesele unora sunt atât de mari încât doar declarativ vor să facă ceva”, a spus Ștefănel Dan Marin.

El a mai precizat că la începutul anului 2015 Primăria Capitalei a alocat RADET suma de 570 de milioane de lei care a fost suplimentată la rectificare cu încă 73 de milioane, ceea ce înseamnă că practic suma care trebuie alocată în acest an este 643 de milioane de lei.

Primarul general interimar a spus și că până în prezent PMP a alocat către RADET 582 de milioane de lei și mai rămâne un rest de plată de 60 de milioane, iar mare parte din această sumă adică aproximativ 20 de milioane de lei ar fi reprezentată de salarii.

Președintele Consiliului de Administrație (CA) al RADET, Gabriel Dumitrașcu, a declarat, vineri, că bucureștenii ar mai putea avea asigurată căldura și apa caldă aproximativ o săptămână dacă CGMB nu va aproba în ședința de luni bugetul Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET).

„Bugetele au fost tăiate mereu, astfel încât au fost tăiate și 15% din subvenții”, a declarat Dumitrașcu, explicând că în acest moment RADET nu mai are dreptul să cheltuiască niciun leu conform legii, pentru că a cheltuit mai mult de 90% din buget.

El a explicat că, dacă primarul interimar al Capitalei, Ștefănel Dan Marin, nu va înțelege să introducă în prima ședință a CGMB proiectul pentru aprobarea bugetului RADET în procedură de urgență, căldura și apa caldă pentru bucureșteni vor mai putea fi asigurate probabil o săptămână din inerție.

El a mai precizat că RADET are de făcut plăți urgente către Enel și Apa Nova care ar totaliza în jur de 10 milioane de lei.

Dumitrașcu a mai spus că Enel a trimis deja somație că așteaptă ca plata să se facă până în 16 noiembrie, solicitări similare existând și din partea Apa Nova.

Datoria RADET către Enel este în jur de 25 de milioane de lei, iar datoria către Apa Nova, de aproximativ 12 milioane de lei.

Președintele CA al RADET a mai spus și că regia ar trebui să recupereze o datorie de 715 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării care reprezintă o diferență la subvenție neacordată în ultimii ani și 236 de milioane de la Primăria Capitalei. Acesta a explicat că, dacă aceste sume ar fi recuperate, RADET ar putea sta liniștit până în primăvară.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Mașina anului 2021. Modelul electric cu care Volkswagen a câștiga marele premiu
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Horoscop 12 mai 2021. Zodia care beneficiază de capital puternic: va face alegeri inspirate
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide