Primele date ale Recensământului 2022; România are aproximativ 19 milioane de locuitori, cu un milion mai puțin decât în 2011

Publicat: 05 08. 2022, 15:00
Sursa: Alexandra Pandrea – Gândul.ro/caracter ilustrativ

Primele date ale recensământului 2022 arată faptul că populația stabilă a României a ajuns la aproximativ 19 milioane de locuitori, a declarat președintele INS.

Tudorel Andrei, președintele Insitutului Național de Statistică este pesimist în ceea ce privește evoluția demografică.

La recensământul 2011, populația României era cu un milion de locuitori mai mare, mai exact, 20,12 milioane.

18,15 milioane de persoane au răspuns întrebărilor de la recensământ, reprezentând 95,4% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

„95 la suta din populație a răspuns da. Practic mai puțin de 5 % nu a oferit din motive obiective sau subiective aceste informatii”, a spus Tudorel Andrei.

Locuitorii României, din ce în ce mai puțini

Potrivit lui, 47% din populație a completat chestionarele online, peste ținta de 35% propusă de INS:

Șeful INS spune că 46% din populația țării trăiește în mediul rural și că a fost remarcată o tendință interesantă: orașele reședință de județ își reduc populația și crește populația din localitățile limitrofe.

Un alt aspect scos la iveală de recensământ este existența unui număr mare de locuințe neocupate.

”600.000 de locuințe secundare nu sunt ocupate. Căutăm explicații, cum se poate întâmpla așa ceva”, a declarat Tudorel Andrei, potrivit Libertatea.ro.