Primele doze ale vaccinului Johnson & Johnson ajung joi în România. De ce administrarea acestora ar putea fi amânată

Publicat: 13 04. 2021, 16:13
Actualizat: 14 04. 2021, 13:06
Vaccinul anri-Covid Johnson & Johnson / Sursa foto: Shutterstock

Circa 60 de mii de doze de vaccin Johnson & Johnson vor sosi joi în România. Acestea nu vor putea fi folosite imediat, deoarece sunt așteptate recomandări de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) cu privire la acest ser.

Vaccinul Johnson & Johnson, sub semnul întrebării

Agenţia Statelor Unite pentru Medicamente (FDA) a hotărât marți să suspende vaccinarea cu serul Johnson&Johnson în SUA.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a explicat că, în situația în care nu vor exista suficiente date de siguranță, vaccinarea cu acest ser poate fi amânată.

„Așteptăm pe bună dreptate o recomandare de la EMA și putem amâna dacă nu avem suficiente date de siguranță. Cred că săptămâna aceasta EMA va face o precizare, mai ales că în Europa nu s-au folosit aceste doze.

Frecvența acestor cazuri de tromboză pare de a fi de 1 caz la 1 milion, dar este de așteptat ca EMA să facă precizări”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Johnson & Johnson urma să fie administrat deținuților

Persoanele care urmau să fie vaccinate cu serul Johnson & Johnson erau, în special, deținuții aflați în detenție.

Colonelul Valeriu Gheorghiță a precizat că va fi distribuit acest ser pentru a facilita vaccinarea.

„Se va distribui vaccin de la Johnson&Johnson pentru a facilita vaccinarea pentru că este vorba de o singură doză, însă se pot folosi și alte tipuri de vaccinuri în masură în care se respectă lanțurile de frig și celelalte condiții necesare”, a declarat Gheorghiță.

Acesta a explicat și cum se va efectua vaccinarea în penitenciare. Astfel, va fi întocmită o listă cu cei care doresc să fie imunizați, iar vaccinarea va fi realizată în cabinetele proprii medicale din penitenciare.

„La nivelul penitenciarelor se va întocmi o listă cu doritorii pentru vaccinare. Această activitate se va desfășura în cabinetele proprii medicale din penitenciare cu resursa umană proprie.

Pot participa și alte persoane unde nu există suficiente resurse umane disponibile. Persoanele vor fi introduse în registrul vaccinărilor, iar adeverința se păstrează la fișa medicală a fiecărei persoane”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.