Procurori suspendați din funcție pentru că au folosit „expresii neadecvate”

Publicat: 22 04. 2014, 17:59
Actualizat: 14 02. 2019, 22:10

Reprezentanții Inspecției Judiciare (IJ) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au precizat, pentru MEDIFAX, că cei doi procurori, care sunt căsătoriți, au fost suspendați de Secția pentru procurori în materie disciplinară, până la soluționarea unei acțiuni disciplinare aflată pe rolul IJ.

„În cadrul acestei acțiuni se fac verificări cu privire la mai multe abateri pe care le-au săvârșit cei doi. Este vorba despre nerespectarea interdicției de a se abține, fiind un caz de incompatibilitate, nerespectarea confidențialității lucrărilor, utilizarea unor expresii neadecvate, exercitarea cu rea-credință a profesiei, dar și despre atitudinile nedemne avute în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi”, au precizat oficiali din IJ.

Astfel, cei doi procurori vor fi suspendați din funcție până când inspectorii IJ vor finaliza redactarea raportului în cazul lor.

Aceasta nu este prima suspendare a lui Mihai Vlad Budăi. Procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bicaz a fost suspendat din funcție de CSM pe o perioadă de trei luni, în luna ianuarie, după ce și-a exercitat atribuțiile cu rea-credință, semnând corespondența în numele instituției la care lucrează, deși nu era abilitat în acest sens.

„Procurorul a fost sancționat pentru două săvârșirea a două abateri disciplinare. Una dintre ele este prevăzută de articolul 99 litera m), iar cealaltă de articolul 99 litera t). Practic, în cursul cercetării penale, el a infirmat mai multe acte primite de la prim-procuror și a semnat corespondența în numele instituției, deși nu era abilitat în acest sens”, declarau, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Astfel, în ședința din 8 ianuarie, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva procurorului Budăi.

El a fost sancționat pentru „nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente” și pentru „exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”.