Procurorul din dosarul 10 august, la interviul pentru șefia Secției parchetelor militare: Trebuie măsuri pentru protecția magistraților

Publicat: 27 01. 2020, 16:37

Întrebat cum ar schimba mentalitatea colegilor, procurorul militar Ionel Corbu a spus că ar face asta, în primul rând, prin dovada exemplului personal.

„Este foarte important să avem empatie cu justiția, atât din rațiuni ce țin de latura umană, dar și din rațiuni care țin de latura deontologică. Fiecare dintre noi avem mai multe sau mai puține probleme și așteptăm ca justiția să-și facă treaba. Fiecare cetățean se îndreaptă către un organ judiciar, în speță și militar, având o problemă și așteaptă rezolvarea ei în condiții de celeritate și operativitate”, a spus procurorul, luni dimineață, în fața comisiei de audiere de la Ministerul Justiției.

De asemenea, Ionel Corbu a mai precizat că și magistrații sunt vulnerabili în fața agresiunilor atunci când părăsesc birourile.

„Este foarte important să manifestăm empatie față de cei cu care interacționăm, mai ales din rațiuni umaniste. M-am gândit la vulnerabilitatea noastră ca cetățeni, în momentul în care părăsim birourile suntem simpli cetățeni și putem fi expuși unor acte de agresiune. Cred că trebuie luate anumite măsuri pentru asigurarea protecției magistraților și a ofițerilor de poliție judiciară. Toți suntem vulnerabili în fața unor infracțiuni de crimă organizată. Procurorul militar este suveran și trebuie să fie un manager de caz. El deține controlul unui dosar”, a continuat Ionel Corbu.

Printre obiectivele procurorului se numără, printre altele, reorganizarea activității de comunicare cu publicul, îmbunătățirea imaginii parchetelor militare, inclusiv prin pregătirea purtătorilor de cuvânt, precum și organizarea unor dezbateri cu reprezentanți ai presei privind activitatea secțiilor și parchetelor militare, totul pentru o mai mare transparență.

Ionel Corbu a depus ultima declarație de avere în 2017 și, potrivit documentului, a câștigat într-un an, ca prim-procuror militar, 181.691 de lei. Ionel Corbu și soția sa dețin două imobile în București, unul de 66 mp și altul de 29 mp, și mai au, în coproprietate, un teren extravilan în Ilfov de 3.000 mp. De asemenea, în declarația de avere figurează două autoturisme: un Renault Fluence din 2011 și un Volkswagen Touareg din 2005.

Declarațiile au fost susținute la interviul pentru funcția de procuror-șef secție – Secția parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Ionel Corbu a candidat recent și pentru funcția de procuror general al României, dar a fost respins.

Ceilalți procurori înscriși în cursa pentru funcția de procuror șef secție – Secția parchetelor militare – PÎCCJ sunt Marius Museanu, Cătălin Ranco Pițu, Paul Truică, Grigore-Florin Popescu și Florin-Daniel Cășuneanu.

Aceștia susțin interviurile luni și marți, la sediul Ministerului Justiției, iar alesul îl va înlocui pe generalul magistrat Gheorghe Cosneanu, căruia i s-a respins prelungirea mandatului și care a cerut la CSM pensionarea.