Proprietarul firmei care va deszăpezi drumurile naționale din Suceava este inculpat pentru evaziune

Publicat: 08 10. 2013, 17:58
Actualizat: 08 10. 2013, 17:58

Firma Florconstruct SRL Suceava, al cărei proprietar este inculpat într-un dosar de evaziune fiscală, a câștigat licitațiile organizate de Direcția Regională Iași a CNADNR, pentru secțiile de drumuri naționale Câmpulung Moldovenesc și Suceava, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a anunțat, marți, că licitațiile pentru deszăpezirea drumurilor în această iarnă au fost câștigate pentru Secția de Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc de asocierea dintre Florconstruct SRL Suceava și Calcarul SA Pojorâta, în timp ce pentru Secția de Drumuri Naționale Suceava, de asocierea dintre Florconstruct Suceava și Autotehnorom SRL Suceava.

Prefectul a spus că nu poate preciza valoarea contractelor, acestea fiind de competența Direcției Regionale Iași a CNADNR, care a organizat licitația, precizând însă că în județ în această iarnă vor acționa pe drumurile naționale un număr de 107 utilaje de deszăpezire.

Florconstruct a mai câștigat, în noiembrie 2012, contractul pentru deszăpezirea drumurilor naționale aflate în administrarea Secției Câmpulung Moldovenesc, pentru 3,12 milioane de lei fără TVA.

Firma Florconstruct, deținută de Vasile Florea, are ca obiect principal de activitate „construcții de autostrăzi, drumuri și baze sportive”. De asemenea, firma asigură servicii de „salubritate și depoluare”, precum și „construcții de clădiri și lucrări de geniu, confecții metalice, tâmplărie metalică și din lemn”.

Începând cu anul 2001, firma a avut zeci de contracte cu primăriile din Suceava, Rădăuți, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, dar și cu primăriile unor comune din județ, atât pentru salubrizare, cât și pentru reparații la străzi.

Proprietarul firmei, Vasile Florea, a fost reținut, în luna mai, într-un dosar de spălare de bani și evaziune fiscală cu un prejudiciu de 9,8 milioane de euro, prin tranzacții fictive cu materiale de construcții. Ulterior, Tribunalul Suceava a decis ca Florea să fie cercetat în libertate.

Potrivit procurorilor DIICOT Suceava, în acest caz opt firme controlate de inițiatorii grupului infracțional organizat au emis facturi fiscale fictive în valoare de 52,95 milioane de lei. Procurorii mai spun că această grupare infracțională, constituită la Suceava, avea ramificații pe aproape întreg teritoriul țării, având ca scop sustragerea de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin înregistrarea în evidențele contabile a unor facturi care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive având ca rezultat diminuarea bazei impozabile și însușirea în mod ilegal a sumelor provenite din aceste activități.

În acest dosar s-a dispus începerea urmăririi penale în cazul a 118 persoane fizice și 39 de persoane juridice.