PROTEST. Biserică vandalizată în Maramureș din cauza „zgomotului”: „Nu mai faceți gălăgie, cerșetorilor!” / Preoții le-ar fi spus oamenilor să își pună termopane dacă nu le convine

Publicat: 12 05. 2020, 16:34
Actualizat: 12 05. 2020, 16:39
Biserică vandalizată în Maramureș din cauza „zgomotului” „Nu mai faceți gălăgie, cerșetorilor!” / Sursă FOTO: Facebook

O biserică din județul Maramureș a fost vandalizată în semn de protest față de slujbele religioase transmise prin intermediul unui sistem audio. Autorii gestlui controversat au scris pe peretele bisericii: „Nu mai faceți gălăgie cu c*** voastre, cerșetorilor”.

PROTEST. „Este sătulă lumea de voi”

„La data de 03 mai a.c., polițiștii din Tăuții Măgherăuș au fost sesizați că peretele exterior al unei biserici din oraș a fost distrus.

Verificările efectuate au relevat că în noaptea de 02 spre 03 mai, persoane necunoscute au scris cu vopsea albă diferite mesaje pe peretele exterior al bisericii de lemn. Prejudiciul a fost estimat la valoarea de 1.500 de lei.

În cauză a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere în vederea identificării autorilor și luării măsurilor legale”, au trasmis autoritățile.

Preoții le-ar fi spus oamenilor să își pună termopane dacă nu le convine că se aud slujbele

„Una din cele mai arogante și nesimțite idei ai multor preoți ortodocși din România a fost împărțirea slujbelor din biserică cu toată lumea, prin boxele scoase afară. Să bage cu forța religie la păgânimea din orașe, mama lor de atei!

O perioadă oamenii au îndurat. Nu dădea bine să te iei de Biserică că ți-era frică că te bate Dumnezeu. Sau Părintele, sau enoriașii mai cucernici.

Cei care comentau sau rugau preoții să mai taie volumul Sfintei Liturghii li se replica că majoritatea oamenilor se bucură să audă dumnezeieștile cântări și să-și pună termopane dacă nu le place.

Iată că într-un orășel din apropierea orașului Baia Mare, Tăuții-Măgherăuș, unde enoriașii se săturaseră să tot asculte slujbele la difuzor, dat la maxim (se auzea și la 2 km distanță), cineva, cu simț civic, probabil personificarea furiei întregului cartier, a lăsat un mesaj pe Sf. Lăcaș”, a fost mesajul postat de Radu Oltean pe Facebook alături de fotografie.

Cum se vor desfășura slujbele în lăcașurile de cult în timpul stării de alertă

În timpul stării de urgență, în România slujbele religioase au fost ținute fără credincioși pentru respectarea măsurilor de prevenție în ceea ce privește răspândirea coronavirusului, în contextul în care întreaga lume se confruntă cu această pandemie.

Institutul Național de Sănătătate Publică recomandă clerului și enoriașilor o serie de măsuri de precauție după ridicarea stării de urgență și reluarea activităților religioase în lăcașurile de cult, interzise prin ordonanțele militare pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Precauțiuni universal valabile

  1. Accesul persoanelor în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2:
  2. Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană;
  3. Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul.
  4. Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult;
  5. La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut,rinoree);
  6. Se vor plasa la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lacaș.

Precauțiunile speciale pot fi citite aici.