Proteste și zeci de mascați, în ziua alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

Publicat: 15 11. 2020, 19:48

Republica Moldova merge la vot duminică, 15 noiembrie,  pentru a decide între Igor Dodon, pro-Rusia, titularul susținut de Vladimir Putin și Maia Sandu,  fost prim-ministru susținut de liderii europeni și care dorește să reorienteze țara către Uniunea Europeana. Atmosfera a fost foarte încinsă la Varnița, acolo unde au fost deschise secții de votare pentru persoanele din regiunea transnistreană. Mai mulți veterani de război au ieșit să blocheze autobuzele,  acuzând că unii alegători ar fi fost mituiți.

Localitatea Varnița s-a transformat de dimineață într-un adevărat focar de conflicte. Intre protestatari și oamenii legii au avut loc mai multe îmbrânceli.

Vor să împiedice aducerea de alegători plătiți din Transnistria

Conform martorilor oculari, la secțiile de votare au venit de trei ori mai mulți alegători din Stânga Nistrului în comparație cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

Veteranii susțin că mai mulți alegători din Stânga Nistrului sunt aduși organizat și primesc bani pentru vot.

În acest scrutin electoral nu există un prag de validare, respectiv, indiferent de numărul de persoane care se va prezenta astăzi la urnele de vot, alegerile vor fi considerate valide.

Până la ora 18.30, au votat deja peste 1,52 milioane de alegători, potrivit datelor prezentate de către Comisia Electorală Centrală de peste Prut. Numărul cetățenilor din diaspora care s-au prezentat la urne până în acest moment a depășit 200.000.

Turul II al alegerilor prezidențiale se organizează după ce în țară a avut loc turul I pe 1 noiembrie. Atunci, niciunul dintre candidații participanți nu a obținut numărul necesar de voturi pentru a deveni președinte. Conform rezultatelor primului tur, cele mai multe voturi le-a acumulat Maia Sandu (36,16 %), iar pe locul secund s-a clasat Igor Dodon (32,61 %).