Provocare premiată pentru șapte echipe de studenți români: cum arată mașinile viitorului, capabile să comunice cu alte vehicule din trafic

Publicat: 29 06. 2017, 00:18

Compania Continental Automotive a provocat studenții de la Universitatea de Vest și Universitatea Politehnica din Timișoara să realizeze mașinuțe inteligente, care se conduc singure.

Astfel, în cadrul competiției „Ingeniously Continental” s-au înscris șapte echipe, formate din cinci studenți fiecare, iar sub coordonarea unor mentori, au realizat mașinuțe care să poată comunica cu alte vehicule din trafic.

Fiecare echipă a avut ca temă dezvoltarea pe mașinuțele create a unui sistem de recunoaștere a semnelor rutiere și control, iar miercuri, la sediul Continental Automotive din Timișoara, studenții au concurat în cadrul probei finale. În cadrul acestei faze, mașinuța creată trebuia să parcurgă o rută și să se sincronizeze cu semnele de circulație, precum și cu celelalte vehicule de pe traseu.

„Mașina noastră este capabilă să se descurce într-o intersecție, adică să meargă aproape ca o mașină normală și să comunice cu alte mașini. Are semnalizări, stopuri, care se comportă ca și la o mașină adevărată. Ia și curbele. A fost destul de greu să realizăm mașina, a fost o adevărată provocare, dar am învățat foarte mult din asta, ceea e cel mai important. Am avut și sprijinul mentorilor, dar am încercat să fim cât mai mult independenți, ca să învățăm lucruri”, a explicat Andrei Bulaichi, unul dintre studenții înscriși în competiție.

„Mașina creată de noi e capabilă să citească tag-uri, să meargă drept, nu face viraje, transmite date, comunică. Am învățat multe lucruri, pe electronică am învățat să proiectez, să fiu cât mai eficient în alegerea componentelor”, a povestit și studentul Silviu Nicola.

Managerul general al Continental România, Christian von Albrichsfeld, a declarat că cel mai important este faptul că studenții au învățat cum se lucrează în echipă la un proiect adevărat, în cadrul competiției „Ingeniously Continental”.

„Studenții au lucrat la un proiect adevărat, cinci studenți au realizat un singur proiect. Cred că cel mai important e că au lucrat în echipă la un proiect adevărat, ca să înțeleagă cum lucrăm noi la nivel internațional împreună. Studenții au șansă să vină la internship, în vară, și avem jocuri de muncă part-time pentru studenți”, a precizat managerul Continental România.

Echipa care a realizat cel mai bun proiect a fost premiată cu 6.000 lei, ocupanții locului doi cu 3.200 lei, iar cei de pe locul trei au primit 1.600 lei.

Competiția a fost desfășurată pentru al patrulea an consecutiv.