RADET întră în faliment! Trăiască NOUL RADET! Consilierii au aprobat înființarea societății Termoenergetica

RADET întră în faliment! Trăiască NOUL RADET! Consilierii au aprobat înființarea societății Termoenergetica
Publicat: 26/02/2019, 18:55
Actualizat: 25/03/2019, 20:14

Consiliul General al Municipiului București a decis înființarea societății „Termoenergetica București S.A” care va prelua activitatea RADET și va asigura continuarea serviciului de alimentare cu energie termică a populației. Proiectul a fost propus de primarul general Gabriela Firea, având în vedere falimentul iminent al RADET și a fost aprobat cu 37 de voturi pentru și 8 împotrivă.

Potrivit proiectului, scopul înființării unei noi companii este „raportat la necesitatea de a conserva continuarea și funcționarea serviciilor publice cu caracter economic, gestionate de întreprinderile publice înființate, precum și raportat la obligația Municipalității de a furniza servicii publice cu caracter economic, absolut necesare, esențiale pentru asigurarea unui standard minim și rezonabil de viață al locuitorilor din Municipiul București”, se arată în proiectul de hotărâre.

Practic, s-a aprobat divizarea prin transferul simultan al patrimoniului Companiei Municipale Energetica, către alte două societăți, printre care și Termoenergetica. În nota de fundamentare se arată că astfel se ține cont și de decizia definitivă a Curții de Apel București, prin care au fost anulate hotărârile CGMB de înființare a celor 22 de Companii Municipale.

„Scopul constituirii Societății Termoenergetica este prestarea și furnizarea serviciului public de alimentare cu energie termică (…) producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice”, se arată în proiect.

În expunerea de motive semnată de primarul general Gabriela Firea se menționează faptul că falimentul RADET este iminent.

„Municipiul București propune aprobarea înființării Companiei Municipale Termoenergetica București, societate care să îndeplinească condițiile unui Oparator Regional, dar și condițiile de atribuire directă a contractului de delegare a activității de producere, distribuție, transport și furnizare a energiei termice, în aceste condiții, având în vedere iminența intrării în procedura falimentului a RADET.”

Proiectul avea nevoie de două treimi din voturile consilierilor și a trecut la limită, cu ajutorul celor de la PNL care au votat pentru, în afară de doi consilieri. USR a fost singura formațiune politică ce a votat împotrivă.

USR: Artificiul riscă să îngroape definitiv termoficarea în București

La începutul ședinței CGMB, USR a propus retragerea proiectului care prevedea înființarea unui „nou RADET”.

„USR București solicită retragerea de pe ordinea de zi și modificarea proiectului de hotărâre prin care Gabriela Firea încearcă să-și acopere ilegalitățile cu alte ilegalități,” a declarat consilierul USR Roxana Wrig. „Artificiul pus la cale de Primarul Capitalei este un șantaj la adresa bucureștenilor și riscă să îngroape definitiv termoficarea în București. Concret, în ședința de astăzi a Consiliului General, la punctul al 16-lea figurează un proiect prin care se propune înființarea a două companii. Misiunea acestora ar fi să asigure continuarea furnizării agentului termic în Capitală, în perspectiva unui faliment iminent al RADET.”

„USR va răspunde politic din cauza acestei probleme,” a replicat Firea, trecând apoi la ironii care au stârnit amuzamentul asistenței: „Am ciuruit eu țevile RADET. Am eu o putere să mă transform și mă duc eu noaptea cu burghiul și dau găuri în țevi. să fac avarii. Am o viață dublă. Ziua sunt primar general și noaptea mă duc să dau găuri în conducte.”

Primarul general: Mâine, RADET va intra în faliment!

Primarul general Gabriela Firea a făcut apel la consilierii municipali să voteze înființarea unei noi companii municipale, amintind că judecătorul sindic va declara mâine falimentul RADET.

„Așa cum am mai spus, în ședința anterioară de instanță, judecătorul sindic a spus că, dacă la următorul termen, care este mâine, ANAF nu vine cu o propunere fermă, RADET va intra în faliment. ANAF are mandat ca mâine să solicite o nouă prorogare, dar mergând pe logica ședințelor de instantă este mai mult decât posibil ca judecătorul sindic să facă ce a anunțat deja, adică să declare falimentul RADET,” avertiza Firea.

„Problema se pune așa: nu suntem noi vinovați de starea în care se află RADET-ul, dar acum avem răspunderea de a rezolva problema. Este vorba de 1,8 milioane de bucureșteni racordați la RADET. Este al doilea cel mai complex și vast sistem de termoficare după cel din Moscova. Nu există posibilitatea înlocuirii acestuia, decât într-o perioadă foarte îndelungată de timp și cu costuri foarte mari. Datoria noastră este să salvăm ce am moștenit, să reparăm toate conductele, să le reabilităm, să le modernizăm. Și am început asta deja. Pentru a continua acest proces de modernizare, trebuie să existe o entitate care să preia RADET-ul, toți angajații și să asigurăm continuitatea alimentării cu apă caldă și căldură a cetățenilor.”

Intervenție la o avarie RADET

Edilul a reamintit eforturile pe care le-a făcut pentru a rezolva problema RADET.

„Am scris și CSAT și Guvernului și Parlamentului și am atras atenția. Există o lege în vigoare care trebuie să fie respectată. Cine spune să nu votăm acest proiect, este o afirmație criminală la adresa cetățenilor, o afirmație meschină. Soluția discutată și cu liderii grupurilor politice din CGMB este înființarea a două companii municipale, Termoenergetica și Termoenergetica Servicii,” a explicat Firea.

„Să știți că în blocurile racordate la RADET sunt cetățeni simpli, care nu sunt doar PSD-iști, ci și simpatizanți ai PNL sau USR. Fac apel la discernământul vostru. Nu cred că certurile își au rostul. Au trecut anii când unii politicieni își făceau notorietate prin certuri. De aceea am dorit să purtăm un dialog. Aceasta este soluția salvatoare. Vă rog să vă plecați cu gândul la cetățeni, să votați doar cu gândul la cetățeni. Fac tot ce îmi stă putere să duc informația corectă la cetățeni, cu ce s-a petrecut în ultima perioadă cu RADET. Dacă doar arătăm cu degetul, nu rezolvăm nimic. Oamenii vor de la noi soluții. Asta este soluția.”

Firea: Iată lista rușinii termoficării în București!

După ședința în care proiectul său a fost aprobat, primarul general Gabriela Firea a mulțumit pe Facebook celor care au sprijinit-o și a lansat un atac la adresa consilierilor care au votat împotrivă.

„USR vrea frig în case! USR a blocat salvarea termoficarii! USR vrea avarii și țevi sparte!

Azi am făcut un pas mare pentru salvarea sistemului de termoficare, abandonat aproape 30 de ani. Am propus, iar Consiliul a votat înființarea Companiilor Termoenergetică și Energetică Servicii, care vor asigura continuitatea livrării de apă caldă și căldură, vor reabilita conductele vechi de 50 de ani, vor prelua cei peste 3000 de angajați ai RADET și vor atrage fonduri europene.

Iată, însă, lista rușinii termoficarii din București! Lista celor care vor că bucureștenii să înghețe în casă! Lista celor care pun mai presus de cetățeni interesul politic meschin:

PNL: Cătălin Deaconescu, Ciprian Ciucu

PMP: Ion Poșircaru

USR: Wring Roxana Sanda, Ciceală Ana-Maria, Berceanu Octavian, Gâdiuță Alexandru Valeriu, Marinescu Sorin, Teodor Raluca Nicoleta, Arsu Alin, Bumbar Marian, Munteanu Cristian, Radu Elena, Stroe Bogdan Cristian, Țugui Matei Ion, Coțofană Liviu Alin, Ivan Florin, Grigorescu Florin.

Voturile necesare proiectelor salvatoare provin de la consilierii PSD (24), ALDE (4), PNL (6) și PMP (3), cărora le mulțumesc public pentru că au înțeles să lase la o parte luptele și orgoliile politice, atunci când este vorba despre o problema vitală pentru bucureșteni.

Așa cum va spuneam, nu toți consilierii generali au manifestat aceeași responsabilitate față de cei care i-au ales și au continuat să aibă aceeași atitudine obstrucționistă, pe care o au de doi ani și jumătate, demonstrând o dată în plus că scopul lor este să se opună prin orice mijloace și cu orice consecințe tuturor proiectelor inițiate sau susținute de mine în calitate de Primar General.

Sunt convinsă că oamenii nu pot fi păcăliți și că cei care seamănă vânt în cei patru ani de mandat vor culege furtună la următoarele alegeri.”

PNL București: Nu avem atâta cinism să lăsăm oamenii în frig, indiferent de miza politică

PNL București și-a motivat, printr-un comunicat oficial, decizia de a susține proiectul primarului general și i-a acuzat de cinism pe consilierii USR, care au votat împotrivă.

„PNL a propus soluția prin care bucureștenii nu vor rămâne fără apă caldă și căldură,” se arată în mesajul postat și pe rețelele de socializare. „PNL nu și-a putut permite astăzi să lase un milion două sute de mii de bucureșteni fără apă caldă și căldură pe termen nedeterminat, indiferent de miza politică a momentului!

Ne-am fi dorit să putem avea tăria să lăsăm atâția oameni în frig și fără apă caldă curentă, așa cum a făcut USR-ul, doar pentru a puncta politic! Da, recunoaștem, nu avem atâta cinism… Mai bine suportăm acuzele lor absolut neîntemeiate, făcute doar cu scop electoral, decât să fim iresponsabili și să afectăm viață de zi cu zi a fiecărui bucureștean!

PNL București a demonstrat astăzi prin vot în Consiliul General că pune mai presus de interesele politice interesele cetățenilor! Cu riscul de a deconta politic, PNL București astăzi a votat Termoenergetica, respectiv soluția pentru rezolvarea problemelor de termoficare prezentată de noi încă din campania electorală din 2016.

După bâlbâieli interminabile, războaie politice fără sens, în care doamna Firea a atras bucureștenii fără voia lor, prin soluția PNL, astăzi s-a încheiat incertitudinea și iminentul dezastru generate de falimentarea RADET.”

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cum a ajuns Cătălin Bordea să cumpere BMW-ul lui Capatos – VIDEO
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Pericol total în TRANSILVANIA. Este vestea momentului pentru cei care locuiesc în Ardeal
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
ine sunt sora și fratele Ioanei Ginghină: "Ar fi o ipocrizie să spun că simt...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
A fost descoperită cea mai masivă gaură neagră stelară din galaxie