Radu Mazăre, anchetat de DNA Constanța în alte două dosare. Anunțul a fost făcut chiar de primarul Constanței

Publicat: 02 10. 2014, 17:12
Actualizat: 28 09. 2018, 00:35

„Acum trei zile am aflat că mai am două dosare la DNA Constanța. Unul pentru un teren vândut în 2002 de către Consiliul Local. Un nene avea un garaj amplasat ilegal pe terenul respectiv, garajul amplasat ilegal a fost demolat și terenul a fost scos la vânzare prin licitație. Drept pentru care am dosar penal acum. E un dosar nou”, a declarat Radu Mazăre, joi.

El a spus că în alt dosar este acuzat că ar fi primit mită de la firma care se ocupă de salubrizarea orașului.

„Mai am un dosar în care spune că eu și toți consilierii suntem acuzați că am luat șpagă pentru că anul trecut am votat creșterea taxei de gunoi diferențiat, în funcție de veniturile populației, pentru că noi, Constanța, stăteam cu taxa de gunoi de departe cea mai mică din România, ea fiind subvenționată. Și atunci nu am crescut-o pentru toată lumea, ci am crescut-o diferențiat și suntem acuzați că, având în vedere că am crescut taxa, firma de gunoi a încasat mai mulți bani și ne-a dat din banii ăștia șpagă nouă, mie și întregului Consiliu Local”, a afirmat Mazăre.

Primarul susține însă că taxa de gunoi nu a crescut, ci doar că s-a micșorat subvenția, firma respectivă primind aceeași sumă.

„Problema este că firma de gunoi a încasat aceiași bani pentru că a participat la o licitație. Subvenția pe care o punem noi este mai mică, dar ea încasează aceiași bani. Dacă încasa pentru o tonă de gunoi 10 lei, din ăștia 10 lei adunați de la populație noi încasam trei lei, șapte lei subvenționăm. Acum încasăm șase lei, patru lei subvenționăm, dar firma încasează tot 10 lei. Și procurorul a început urmărirea penală împotriva mea și a întregului Consiliu Local că am luat șpagă”, a adăugat Radu Mazăre.

Serviciul de salubrizare la Constanța este asigurat de mai mai mulți ani de firma Polaris. Până în 2013, taxa de habitat era 10 lei, dar cetățenii plăteau doar 3 lei, restul fiind subvenționat de către Primărie. De anul trecut, subvenția se acordă diferențiat în funcție de venit, dar prețul taxei de habitat a rămas neschimbat, la valoarea de 10 lei.

Primarul Radu Mazăre este anchetat de procurorii DNA în mai multe dosare, cele mai multe dintre acestea fiind legate de vânzări sau retrocedări de terenuri. Într-unul din aceste dosare, el a fost trimis în judecată în 2008 împreună cu alte 36 de persoane pentru retrocedări de terenuri, procurorii susținând că astfel a creat un prejudiciu de 114 milioane de euro.

De asemenea, primarul Constanței este cercetat și într-un dosar de luare de mită. El este acuzat că ar fi primit suma de 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câștige contractul pentru construirea locuințelor sociale din campusul social „Henri Coandă”. În acest dosar, Radu Mazăre este cercetat în libertate, dar sub control judiciar, având interdicția de a părăsi țara.