Radu Preda, noul director al IICCMER – instituția care a deconspirat torționarii comuniști: „Campania va continua. Instituția se va concentra pe cercetare și pe educarea tinerilor”

Publicat: 27 03. 2014, 18:14
Actualizat: 29 04. 2015, 16:34

Informația că Radu Preda va fi numit șef al IICCMER a fost publicată inițial de Gazeta de Cluj. Contactat de gândul, Radu Preda a confirmat că a acceptat oferta de conducere a IICCMER.

Radu Preda urmează să fie numit director al IICCMER în locul lui Andrei Muraru, care și-a dat demisia de la conducerea instituției. Radu Preda este unul dintre cei mai cunoscuți teologi români. Potrivit propriului CV, este conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. De asemenea, este titularul singurei catedre de teologie socială ortodoxă din România și profesor-invitat al Universităților din Paris, Florența, Hanovra și Viena.

A făcut studii la București (licență), Heidelberg, Paris și Roma (pregătirea doctoratului) și la Salonic (post-doctorat). Radu Preda este director-fondator al Institutului Român de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale și Inter-religioase (INTER), Cluj-Napoca.

Contactat de gândul, Radu Preda a confirmat că urmează să fie numit la conducerea IICMER și a explicat că și pentru el reprezintă continuarea unui proiect personal. Teologul clujean a explicat și ce vrea să facă din postura de director IICCMER. „Pentru mine personal este vorba de continuarea unui proiect de cercetare pe care l-am început cu ani în urmă și care are în vedere analizarea perioadei comuniste din mai multe puncte de vedere, nu în ultimul rând din perspectivă etică și social-teologică. Activitatea institutului, în primul rând, este momentul să fie depolitizată pentru că istoria nu se scrie în funcție de partidele politice și aceasta este de altminteri și voința politică unanimă pe care am constatat-o.

Ne vom concentra pe misiunea genuină a IICCMER de cercetare și, în deosebi, de educare. Misiunea publică a unui institut aflat sub oblăduire guvernamentală cu bugetul corespunzător, care nu-i foarte mare, dar care în vremuri de restriște e mare lucru că e menținută în viață, menirea publică este aceea de a nu lăsa ca această temă a comunismului să dispară și să fie asumată de tânăra generație. Pariul public al acestui institut este de a forma noi tineri, viitori alegători care să fie mai buni democrați tocmai că vor cunoaște mai bine lecțiile trecutului „, a declarat Radu Preda pentru gândul

În 2013, gândul, în parteneriat cu Institutul de Investigare a  Crimelor Comunismului și Memoria Exilului din România (IICCMER), a prezentat publicului profilele complete ale primilor doi torționari comuniști anchetați de către procurori pentru crime împotriva dizidenților regimului totalitar. Campania de devoalare a comandanților Alexandru Vișinescu și Ion Ficior a avut, dincolo de componenta jurnalistică, și alte efecte: cei doi sunt cercetați penal de procurori, un alt torționar comunist al cărui dosar a fost uitat în fișete este anchetat, Guvernul a promovat o lege prin care victimele torționarilor vor fi despăgubite din pensiile uriașe ale celor din urmă, iar Curtea Constituțională a decis că faptele torționarilor, securiștilor, ofițerilor de poliție politică, crimele de la Revoluția din 1989 nu sunt prescriptibile.

Radu Preda, noul șef al IICCMER, a precizat că această campanie va continua. „Tot ce s-a început acum se va duce la bun sfârșit. Absolut vom continua și această campanie”, a declarat Radu Preda pentru gândul.