Răspuns ferm al Comisiei Europene la scrisoarea lui Dragnea și Tăriceanu: „Suntem foarte bine informați”

Publicat: 25 01. 2018, 18:34
Actualizat: 25 01. 2018, 19:22

„Comisia a primit scrisoarea transmisă de către președinții celor două Camere ale Parlamentului. În acest moment studiem documentul în cauză. De asemenea, Comisia a urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România și evoluția discuțiilor legate de modificările legilor din domeniul justiției de-a lungul a mai multor luni. Suntem foarte bine informați privind acest proces, mizele aflate în joc precum și potențialele riscuri. Suntem frecvent în contact cu Guvernul și Parlamentul României, precum și cu sistemul judiciar și societatea civilă, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”, a precizat Comisia Europeană, la solicitarea MEDIAFAX.

După avertismentul primit, miercuri, de la Comisia Europeană, în legătură cu modificările aduse legilor justiției, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au transmis spre Bruxelles o scrisoare de răspuns, în calitate de președinți ai Parlamentului, în care își exprimă îngrijorarea față de „modul incorect în care a fost informată Comisia Europeană”.

„Ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu privire la modul incorect în care a fost informată Comisia Europeană în ceea ce privește transparența dezbaterilor pe tema justiției din România. Pentru a clarifica aceste aspecte, vă facem cunoscut faptul că, dezbaterea privind acest subiect a început cu mult înainte ca legile în cauză să fie discutate și adoptate în Parlament. Dialogul a fost coordonat, într-o primă fază de către Guvernul României, prin Ministerul Justiției, cu participarea și consultarea tuturor organizațiilor relevante: Consiliul Superior al Magistraturii, asociațiile judecătorilor, procurorilor și avocaților, reprezentații societății civile și ai mediului academic. În acest cadru, toți cei preocupați de reforma justiției au avut ocazia de a formula amendamente și observații de care s-a ținut seama în procesul de legiferare.”, se arată în scrisoarea comună a lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

În scrisoarea adresată președintelui și vicepreședintelui CE, Jean Claude Juncker și Frans Timmermans, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au catalogat preocupările CE pentru sistemul judiciar din România drept „surprinzătoare”. 

„Preocupările exprimate de Comisie sunt cel puțin surprinzătoare, mai ales că această preocupare pentru o transparență și consens nu s-a manifestat din partea Comisiei atunci când, guvernul precedent, condus de domnul Dacian Cioloș, a modificat pe 18 mai 2016, 13 articole din Codul penal și 101 articole din Codul de procedură penală, prin ordonanță de urgență, fără nicio dezbatere publică și fără acordul sau măcar consultarea Consiliului Superior al Magistraturii și a asociațiilor profesionale din domeniu.” mai spun Dragnea și Tăriceanu