Realizator de filme documentare despre drama orfanilor din România, împușcat mortal în California

Publicat: 30 03. 2013, 18:44
Actualizat: 27 03. 2019, 19:49

Un realizator de filme documentare cunoscut pentru prezentarea, în anii 1990, a situației dramatice a orfanilor din România a fost împușcat mortal în fața casei sale din statul american California, anunță autoritățile americane, citate de ediția online a ziarului The Huffington Post.

John Charles Upton Jr., în vârstă de 56 de ani, a fost găsit mort în curtea vilei sale din localitatea californiană Encinitas.

Poliția din comitatul San Diego a anunțat că este vorba de o crimă, fiind arestat un vecin, Michael Vilkin, în vârstă de 61 de ani. Suspectul este în arest preventiv fără posibilitatea eliberării pe cauțiune și va fi pus oficial sub acuzare zilele următoare.

În anii 1990, Upton a realizat filme documentare despre situația dramatică a copiilor din orfelinate din România, contribuind la adopția a 12 copii români de către familii americane.

Suspectul a declarat că a tras focuri de armă în autoapărare după ce Upton l-ar fi amenințat cu o armă pe fondul unei dispute privind tunderea unor plante ornamentale plantate între casele celor doi. Poliția anchetează circumstanțele care au condus la crimă.

Activitățile lui Upton în România au ajuns în atenția unor activiști influenți, fiiind o sursă de inspirație pentru miliardarul filantrop Richard Branson și pentru actrița Jessica Lange, care au avut acțiuni caritabile în sprijinul adolescenților români.