RECENSĂMÂNT 2011. Care va fi noua hartă etnică a României

Redactor:
Diana Marcu
Oficial, maghiarii reprezintă cea mai mare minoritate din România, reprezentând 6.6 % din populație. Rromii ocupă locul al doilea, după recensământul din 2002, în timp ce restul comunităților etnice înregistrează sub 1% din populația României.

Potrivit recensământului din 2002, maghiarii reprezentau cea mai mare comunitate minoritară din România, reprezentând 6.6 % din populație și numărând 1.431.807 persoane. Romii ocupau poziția a doua, cu un procent de 2,46%, adică 535.150 de locuitori.

Celelalte comunități etnice au înregistrat sub 1% din populația României, după cum urmează: 61.098 de ucraineni – 0,3%, 59.764 de germani – 0,3%, 35.791 de ruși-lipoveni – 0,2%, 32.098 de turci – 0,15%, 23.935 de tătari – 0.11%, 22.561 de sârbi – 0,10%. Sub 0.1% din populație a fost înregistrat de 17.226 de slovaci, 6.807 de croați, 6.472 de greci, 5.785 de evrei, 3.941 de cehi, 3.559 de polonezi și 3.288 de italieni.

Vor fi diferite cifrele în acest an? Dacă Varujan Pambuccian vorbește de un număr constant al comunității armene, deputatul Nicolae Marcovici, reprezentantul etnicilor bulgari, vorbește de „o scădere a numărului rezidenților bulgari din motive naturale, precum decesul”. Scăderi anunță și reprezentanții sârbilor și ai evreilor, în timp ce liderul deputaților UDMR, Mate Andras, nu avansează cifre, așteptând „cu nerăbdare” rezultatele recensământului.

Liderul grupului parlamentar al minorităților naționale, Varujan Pambuccian, consideră că recensământul de anul acesta va fi organizat mai bine decât cel din 2002: ,,Recensământul 2011 va fi mult mai granular. O să fie organizat mai bine decât data trecută. În ceea ce privește numărul armenilor, din datele pe care le-am obținut și noi de la biserică, vă pot spune că este relativ constant. Cifrele vor arăta probabil un număr puțin mai mare deoarece există persoane care se declară armeni, dar nu fac parte din comunitatea noastră. Fenomenul se întâmplă și în cazul evreilor”, a declarat pentru gândul Varujan Pambuccian.

Liderul deputaților UDMR, Mate Andras, a admis că la recensământul din 2002 au existat „anumite greșeli”, dar crede că acestea nu au influențat major procesul de numărare: ,,Au fost mici greșeli în 2002, dar consider că ele nu au afectat prea mult rezultatul recensământului”, a declarat Andras pentru gândul. Deputatul nu deține informații dacă procentul ungurilor din România anului 2011 este mai mic sau mai mare decât în urmă cu 9 ani. ,,Alte minorități dețin un număr mic de etnici în România, așa că pot să dețină anumite estimări. În cazul minorității maghiare, vorbim de o populație de aproape 1,5 milioane, așa că nu știm dacă procentul a scăzut sau a crescut. Aștept cu nerăbdare rezultatele recensământului”, a explicat el.

Mai puțini bulgari, sârbi și evrei la noi în țară

Liderii minorităților care însumează mai puțin de 1% din populația României așteaptă ca numărul etnicilor pe care îi reprezintă să fie mai mic la recensământul de anul acesta. Reprezentantul minorității bulgare în Camera Deputaților, Niculae Marcovici, crede că recensământul va confirma o scădere a rezidenților bulgari în România: ,,Cred că s-a micșorat numărul din cauze naturale precum decesul”, a susținut Marcovici pentru gândul.

Deputatul Aurel Vainer, de la Federația Comunităților Evreiești din România, se arată sceptic cu privire la numărul de etnici evrei de la noi: ,,Nu putem oferi date exacte, dar din ceea ce știu eu, procentul a scăzut. Nu avem populație tânără care să procreeze. Cu toate acestea, credem că în 2002 au fost declarați mai puțini evrei decât erau de fapt. Sperăm ca recensământul din 2011 să fie mai aproape de adevăr”, a declarat Vainer pentru gândul.

Reprezentantul sârbilor în Parlament, Dușan Popov, spune că minoritatea căreia îi aparține a scăzut de la ultimul recensământ: ,,Ne așteptăm să fim mai puțini. Au plecat destui în străinătate, iar rata mortalității a crescut. Doar în Banat sunt mai mulți. Se poate ca unii să nici nu se declare. Sigur vor fi mai puțini”, a mai zis Popov.

De asemenea, reprezentanții în Camera Deputaților ai cehilor, slovacilor, tătarilor, croaților și ucrainenilor sunt de părere că procentul etniilor din care fac parte a scăzut din 2002. Viceliderul grupului parlamentar al minorităților naționale, Ovidiu Victor Ganț, care îi reprezintă pe germanii din România, ne-a declarat că numărul de etnici din care face parte este „cam la fel cu cel din 2002”. (Bogdan Stănescu, Sorina Ionașc)

Inchide