Recomandarea SIE către demnitari: „Vă rugăm frumos nu vorbiți pe mobil, mai ales în străinătate”

Publicat: 17 01. 2014, 13:02
Actualizat: 26 03. 2019, 06:46

Recomandarea SIE către demnitarii români este de a nu vorbi de pe telefoane mobile obișnuite, mai ales atunci când se află în străinătate, și de a folosi liniile de comunicații de la misiunile diplomatice românești.

Directorul Serviciului de Informații Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, la Digi 24, în contextul în care comenta scandalul iscat de dezvăluirile lui Eduard Snowden, că 95% din totalul sateliților declarați ca fiind „de studiu” sunt sateliți de spionaj.
„Evident că se ascultă. 95% din sateliții care se învârt în spațiul extraatmosferic pentru «studierea pașnică a Cosmosului» sunt sateliți de spionaj. Dacă lumea s-a supărat pentru asta, înseamnă că e infantilă. Aaa, dacă supărarea a fost de cum a fost posibil să se afle și așa mai departe, asta e altceva”, a spus Meleșcanu.

Directorul SIE a adăugat că nu interceptarea mesajelor este problema, ci decriptarea lor.

„Tot ce este semnal audio, video și așa mai departe și iese în atmosferă este interceptat. Majoritatea sunt însă criptate și problema e dacă poți să le decriptezi. Dar de interceptat, se interceptează. Și noi facem asta, și toată lumea (…) Sigur, dacă sunt criptate, ajungi mai greu la ele. Înseamnă că au valoare mai mare”, a punctat Teodor Meleșcanu.

Întrebat dacă și SIE ascultă decidenți politici din alte țări, directorul instituției a răspuns: „Nu, dar de multe ori ajung asemenea semnale și la noi”.

Șeful SIE a precizat că România, odată intrată în NATO, s-a obligat prin tratat să nu aibă operațiuni pe teritoriul altor state „nici de interceptare, nici de alt tip”.

Pe de altă parte, Meleșcanu a dat de înțeles că este posibil ca decidenți români să fi fost ascultați de servicii străine, mai ales dacă au avut convorbiri din străinătate, de pe telefoane necodificate.

„Eu, personal, nu exclud. Mai ales dacă au vorbit din străinătate pe telefoane mobile obișnuite, e foarte posibil (…) Noi facem această recomandare tuturor beneficiarilor: vă rugăm frumos nu vorbiți pe telefonul mobil, mai ales dacă sunteți în străinătate, într-o deplasare. Aveți ceva de vorbit? E o ambasadă, sunt posibilități de a comunica. Dacă beneficiarul respectă sau nu, sigur că e opțiunea lui”, a declarat Teodor Meleșcanu.