Referatul procurorilor: Evaziunea de 10 milioane de euro pusă la cale de patronul Shelter Security se făcea cu consumatori de droguri plătiți simbolic

Publicat: 01 10. 2014, 11:34

Alin Ionescu și Roxana Aron, contabila firmei Shelter Security, cercetați pentru evaziune fiscală, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, de magistrații Tribunalului București.

Procurorii de la Parchetul Curții de Apel București au arătat, în referatul în care au propus arestarea preventivă a celor doi, că din probele și mărturiile de la dosar rezultă că Alin Ionescu „a împuternicit pe conturile bancare persoane de încredere, aceștia fiind angajați sau foști angajați ai firmelor controlate de acesta, respectiv CP Shelter Security SRL, SC Lion Guard Security SRL, cele mai importante retrageri de numerar fiind făcute de aceștia”.

„Mai trebuie precizat și faptul că pentru a nu fi expuse direct, persoanele împuternicite pe conturile bancare, care erau angajați ai CP Shelter Security, și pentru a nu atrage atenția asupra operațiunilor fictive desfășurate de această societate, asociații și administratorul Ramses Security au fost recrutate din rândul persoanelor vulnerabile social, respectiv consumatori de droguri, și anume Marin Florica, sau persoane cu probleme financiare, Ghiță Răzvan (fiul lui Marin Florica)”, au scris procurorii în documentul citat.

George Radu, fostul angajat al lui Alin Ionescu, le-a spus anchetatorilor la audieri că în anul 2008, când era angajat la Shelter Security, Ionescu i-a propus ca, în schimbul unei datorii financiare pe care o avea la firmă, să înființeze o societate comerciale cu obiect de activitate pază și protecție, împreună cu Alexandru Clipcea, persoană pe care nu a cunoscut-o niciodată. Radu a arătat în declarația dată în fața anchetatorilor că a fost de acord cu cererea lui Alin Ionescu, precizând că firma trebuia să aibă sediul în județul Ilfov, iar motivul înființării acesteia nu i-a fost comunicat.

„După înființarea societății, numitul lonescu Alin mi-a solicitat documentele de înființare a societății, după care a procedat la modificarea contractelor de muncă ale angajaților de la SC CP Shelter Security SRL, în sensul transferării angajaților companiei către nou înființata companie SC Saint Security SRL, societate care nu obținuse licența de pază”, le-a spus martorul anchetatorilor.

Florica Marin, un alt martor din dosar, a arătat în timpul audierilor: „În toamna anului 2010, perioadă în care eram consumatoare de droguri, am fost contactată de un anume Paul zis «Jegosu», care mi-a propus cumpărarea unei firme, promițându-mi o sumă de bani în acest sens, fapt cu care am fost de acord. Numitul Paul, zis «Jegosu», mi-a făcut cunoștință cu o altă persoană care s-a recomandat drept Dan Ureche, acesta ocupându-se de formalitățile privind cumpărarea societății comerciale, asigurându-mi transportul la un birou notarial al cărui nume nu mi-l amintesc, unde am semnat o serie de documente, și la Sucursala BCR – Doamna Ghica pentru semnarea unor formulare bancare, pentru aceste activități primind suma de 1.000 lei. Menționez faptul că nu am știut în niciun moment numele societății ce urma a fi achiziționată și că ulterior semnării documentelor la biroul notarial, respectiv sucursala bancară, nu am desfășurat niciun fel de activitate în cadrul respectivei societăți și nu am mai fost contactată de nicio persoană în acest sens”.

Un alt martor, de asemenea consumator de droguri, Alexandru Neacșu, le-a povestit anchetatorilor care era mecanismul infracțional folosit de Alin Ionescu, prin care s-au comis faptele de evaziune fiscală: „În cursul anului 2008, perioadă în care eram un consumator dependent de heroină, am fost abordat de către o persoană, despre care ulterior am aflat că i se spunea Ghio, care mi-a propus înființarea unei societăți comerciale având ca obiect de activitate pază și protecție, fară a-mi preciza motivul, promițându-mi pentru acest lucru suma de aproximativ 300-400 de euro, fapt cu care am fost de acord. Acesta mi-a spus că după 3 luni de la înființarea societății va prelua înapoi firma de la mine, motivând faptul că adevăratul administrator are o problemă de natură juridică care nu îi permite continuarea activității pe această firmă nou înființată”.

Neacșu le-a mai spus procurorilor că, în vederea înființării societății, s-a întâlnit cu persoana indicată într-o benzinărie din cartierul Berceni, unde au stabilit că în ziua următoare va fi căutat pentru a semna actele necesare.

„În acest sens, a doua zi m-am întâlnit cu o persoană necunoscută, de sex masculin, unde în mașina acestuia am semnat o serie de documente privind înființarea societății. După câteva zile, m-am întâlnit cu aceeași persoană, în zona Piața Muncii, unde la un birou notarial am mai semnat o serie de alte documente, ce erau deja pregătite, privind înființarea aceleiași societăți. Arăt faptul că niciun act din cele semnate nu a rămas la mine și nu am desfășurat niciun fel de activitate în calitate de asociat și administrator al societății Lion Guard Security de la înființare și până în prezent”, a mai spus martorul, în declarația dată în fața anchetatorilor.

Acuzațiile în acest dosar sunt de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de aproximativ 10 milioane de euro, prin înregistrarea în contabilitatea firmei Shelter Security a unor achiziții fictive de servicii.

„În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat, reprezentanții unei companii prestatoare de servicii de securitate și pază ar fi creat un circuit infracțional format din zece societăți comerciale, prin care ar fi fost evidențiate tranzacții fictive în perioada 2009-2012, în valoare de aproximativ 25.000.000 de euro”, potrivit Poliției Române.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că firma Shelter Security ar fi dat, în regim de subantrepriză, o parte din servicii către nouă firme, dintre care una ar fi reală, iar celelalte opt ar fi de tip „fantomă”, acestea din urmă neavând angajați pentru pază și protecție și nici autorizație de la poliție să ofere astfel de servicii.

Firma Shelter Security ar fi înregistrat în contabilitatea societății, în perioada 2009-2012, achiziții fictive de servicii de securitate și pază în valoare de 103 milioane de lei, la care se adaugă TVA de 22,4 milioane de lei. În acest fel ar fi fost produs un prejudiciu bugetului de stat de 42,5 milioane de lei.

Anchetatorii au făcut luni percheziții în București și județul Ilfov, la sediile unor firme de protecție și pază, printre care și Shelter Security, precum și la locuințele suspecților.

Patronul societății Shelter Security și contabila firmei au fost arestați, iar alte 13 persoane sunt cercetate în stare de libertate.