• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Referendumul pentru Legea Capitalei ar putea avea loc pe 26 iunie

Referendumul pentru Legea Capitalei ar putea avea loc pe 26 iunie
Referendumul pentru Legea Capitalei ar putea fi organizat pe 26 iunie și ar putea conține mai puțin de șapte întrebări.

Referendumul pentru Legea Capitalei ar putea fi organizat pe 26iunie și ar putea conține mai puțin de șapte întrebări.Reprezentanții USL din Consiliul General al Municipiului Bucureștinu vor decât o singură întrebare iar cei ai alianței PDL,PNG și PRMnu par dispuși să renunțe decât la maximum trei întrebări. Șiprimarul Sorin Oprescu admite că ar putea fi vorba nu de una ci demai multe întrebări, o hotărâre definitivă urmând a fi luată marți.La rândul lor, reprezentanții a 50 de organizații nonguvernamentalecer decalarea datei referendumului, stabilită pe 19 iunie, pe motivcă bucureștenii ar trebui să voteze în cunoști0nță de cauză după”dezbateri reale privind alternativele la guvernarea Capitalei”.Orice modificare atât a numărului de întrebări cât și a dateireferendumului nu se poate face decât în cadrul unei noi ședințe aCGMB.

Consilierii PDL susțin că acceptă propuneripertinente

Viceprimarul general al Capitalei Mircea Raicu și lider alconsilierilor PDL a declarat pentru gândul că „noisuntem deschiși să discutăm și nu avem nicio problemă să acceptămpropuneri pertinente. În lege scrie că la referendum se pot puneuna sau mai multe întrebări legate de problemele comunității. Noidorim o modificare radicală a activității de salubrizare și deaccea ne-am gândit să consultăm bucureștenii. Este posibil ca datareferendumului să fie decalată cu o săptămână și să renunțăm ladouă, trei întrebări care sunt imprecise. Deocamdată avem ohotărâre a CGMB care este în vigoare”. Referitor la costurilelegate de organizarea referendumului, viceprimarul Mircea Raicu aspus că acestea nu vor fi mai mari de trei milioane de lei. CGMB,controlat de alianța PDL, PRM și PNG, a aprobat desfășurareareferendumului pe 19 iunie, cu un număr de șapte întrebări:”Sunteți mulțumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?”, „Vădoriți o Capitală cu 6 sectoare și 7 administrații?”, „Vă doriți oCapitală cu 6 sectoare și o singură administrație?”, „Suntețimulțumiți de curățenia în București?”, „Vă doriți o arhitecturăunitară pentru tot Bucureștiul?”, „Sunteți de acord cu reducereacheltuielilor aparatului din administrația Bucureștiului?” și”Sunteți de acord ca Bucureștiul să fie condus de primarul generalalături de CGMB?”.

Consilierii alianței USL au schimbatîntrebarea

Consilierii alianței USL au fost mandatați să schimbe întrebareape care au propus-o inițial. Acum aceasta ar trebui să fie :” Vrețisă fie desființate sectoarele?” Președintele PSD, Victor Ponta, adeclarat luni că „am discutat azi la USL și am dat un mandatcolegilor noștri din CGMB și primarilor noștri de sector săsolicităm în continuare, astăzi, mâine și în perioada următoare, cabătaia aceea de joc cu șapte întrebări pe buletinul de vot lareferendum să înceteze. Am mandat toți colegii noștri din CGMB șii-am solicitat și primarului general să încercăm revenirea la unsistem rațional: o întrebare simplă și foarte clară pentrubucureșteni – dacă își doresc sau nu să fie desființate cele șasesectoare, pe cale de consecință rămânând doar Primăria Generală”.Inițial, consilierii alianței USL au cerut ca la referendum să fiepusă întrebarea : „Sunteți de acord cu centralizarea administrativăa municipiului București prin transferul de atribuții de laprimăriile de sector la CGMB?” Președintele PNL București, AndreiChiliman, a transmis că liberalii susțin reducerea numărului deîntrebări la referendumul pentru Legea Capitalei la maximum două,față de șapte, stabilite deja.

50 de ONG-uri vor amânarea datei referendumului șidezbateri reale

50 de ONG au cerut într-o scrisoare deschisă „ConsiliuluiGeneral al Municipiului București amânarea referendumului la o datăcare să permită organizarea de consultări ce pot genera soluțiireale pentru guvernarea orașului. Organizațiile semnatare atragatenția că întrebările care vor fi adresate în cadrulreferendumului ignoră normele minime pe care ar trebui să lerespecte o consultare autentică”. ONG-urile atrag atenția căîntrebările care vor fi adresate în cadrul referendumului ignorănormele minime pe care ar trebui să le respecte o consultareautentică.

Oprescu: „Nimeni nu-și dorește un sondaj”

Cele șapte întrebări aprobate de CGMB pentru referendumul din 19iunie sunt considerate de primarul general, Sorin Oprescu, ca fiind”științifico-fantastice”. În urma negocierilor purtate cu lideriigrupurilor politice din CGMB, primarul Oprescu a declarat: „Amcăzut de acord ca marți să putem reformula o serie de lucruri, apoisă facem o ședință de îndată a Consiliului General. În primul rând,nu trebuie perturbat bacalaureatul, pe data de 19 iunie, este exactîntre proba orală și proba scrisă, iar în componența comisiilor desupraveghere și numărare a voturilor majoritatea sunt profesori.Mai mult, sălile trebuie reamenajate pentru proba scrisă, iar astaînsemna să îi dăm peste cap pe copii. În mod sigur data va fiîmpinsă înainte cu cel puțin o săptămână”. Primarul general a maispus că este nevoie de reducerea numărului de întrebări și dincauza costurilor. „La șapte întrebări, făcând o analiză sumară, amajuns la concluzia că trebuie să edităm mult mai mult de 14milioane de exemplare, care ar costa aproximativ cinci milioane delei. E o nebunie. Nimeni nu își dorește un sondaj. Un sondaj poatefi realizat fără aceste cheltuieli obținute din banul public, citoată lumea își dorește realmente să consulte populația”, a maispus Sorin Oprescu. În cursul zilei de marți, Oprescu se va întâlniși cu primarii din cele șase sectoare ale Capitalei pentru a punela punct detaliile tehnice pentru organizarea referendumului.

Inchide