REȚEAUA CLANULUI BUTOANE. Cum funcționa și câți bani a rulat grupul de evazioniști protejați de ANAF. EXCLUSIV

Publicat: 25 07. 2012, 16:28
Actualizat: 26 07. 2012, 14:56

Rețeaua protejată de doi șefi din ANAF, dar și de senatorul Cezar Măgureanu, de clanul „Butoane” din Giurgiu și de mai mulți angajați ai Gărzii Financiare Giurgiu, toți arestați de procurorii DIICOT, a făcut aproape 40 de milioane de euro din evaziune fiscală. În luna iulie, după ce conducerea ANAF a fost schimbată, Garda Financiară a înaintat procurorilor 14 sesizări penale cu privire la această rețea, au explicat, pentru gândul, surse judiciare.

Controalele din interior ale Gărzii Financiare au descoperit că prejudiciul provocat de rețeaua protejată de membri din fosta conducere a ANAF se ridică la aproape 40 de milioane de euro (179.424.771 lei). Din această sumă, peste 25 de milioane de euro (113.791.248 de lei) au provenit din neplata de TVA, iar restul de 15 milioane de euro (65.633.523 de lei) au provenit din neplata impozitului pe profit.

Rețeaua era formată din 25 de societăți comerciale, grupate în furnizori, firme beneficiare și firme intermediare.

Astfel, 21 de societăți din rețea au funcționat ca furnizori de marfă. Acestea nu plăteau TVA, nu recunoșteau tranzacțiile, nu depuneau declarații fiscale, nu justificau proveniența mărfurilor, erau declarate inactive sau nu funcționau la sediul declarat.

16 dintre firmele respective au funcționat de asemenea ca intermediari de marfă și aveau un „comportament fiscal normal”, au mai explicat sursele citate, în sensul că lăsau aparența unei activități comerciale reale. În schimb înregistrau achiziții nereale de la furnizori care nu au recunoscut tranzacțiile respective și efectuau mai departe vânzări nereale, către alte firme.

Un număr de 9 societăți comerciale dintre cele 35 au funcționat ca beneficiari ai mărfii. Acestea înregistrau achiziții de la restul firmelor, marcau TVA deductibil și cheltuieli deductibile, folosind ca justificare tranzacții comerciale nereale.

Într-unul dintre documentele întocmite în dosarul penal, procurorii DIICOT menționează că grupul de criminalitate organizată, cu legături transfrontaliere, care a acționat din 2009, este format din Sorin Stuparu, Sorin Găzdac (ginerele senatorului PSD Cezar Măgureanu), Valentin Andrei Găzdac, Raluca Găzdac (fiica senatorului Cezar Măgureanu), Ștefan Drugă, Marius Cune, Nicole Saikaly (om de afaceri libanez, fostul iubit al Ginei Pistol), Daniel Nițu, Cristian Sava, Tudor Constantin, Neculai Marataș, Mircea Rădină, Liviu Popovici și opt cetățeni bulgari.

Grupul infracțional era specializat în obținerea unor importante beneficii financiare în urma derulării unor operațiuni de import sau achiziții/livrări intracomunitare cu diverse categorii de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a tuturor operațiunilor realizate și/sau înregistrarea de operațiuni nereale, în scopul obținerii ilegale de TVA, se precizează în documentul prin care procurorii i-au adus la cunoștință învinuirile lui Viorel Bulearcă – om de afaceri din Pitești, patron al firmelor Bunbusinesselite BBE SRL și Stefaris Tabachi SRL.

Potrivit aceluiași document, Bulearcă – acuzat de sprijinire a unui grup infracțional organizat – a pus la dispoziția membrilor acestuia cele două firme ale sale, „care au fost utilizate în activități de comerț evazionist cu mărfuri de larg consum (zahăr, orez, oțet, ulei de floarea soarelui), cu circuite comerciale frauduloase complexe, vizând sustragerea de la plata obligațiilor fiscale prin declararea de achiziții și livrări intracomunitare fictive, inițiate și operaționalizate de SC Novicio Food & Beverage SRL (firma lui Saikaly – n.r.), atât în relație cu palierul acțional coordonat de Stuparu Sorin, cât și cu cel coordonat de Găzdaru Sorin Adrian, ambele circumscrise intereselor financiare ale grupului de firme Lemarco (reprezentat de Tudor Constantin – n.r.)”.

Potrivit unui alt document al procurorilor, Nicole Saikaly era liderul unuia dintre palierele circuitului evazionist.

„Învinuitul Nicole Saikaly se numără alături de învinuitul Daniel Nițu printre liderii unui palier din circuitul evazionist de mare amploare, axat în principal pe comerțul cu zahăr și produse agricole, derulat prin intermediul societăților Novicio Food & Beverage SRL, deținută în mod direct, și MLS Invest Trading, aparținând fiicei sale, Mary Lavinia Saikaly, și ginerelui său, Michel Aramouni, societăți care, în perioada de referință, au fost beneficiare ale unei părți importante a mărfii comercializate de gruparea infracțională, atât pe filiera coordonată de Sorin Stuparu, cât și pe cea coordonată de Sorin Adrian Găzdac, ocupându-se cu ambalarea zahărului vrac provenit de la aceștia, dar și a celui provenit de la grupul de firme Lemarco și, ulterior, de vânzarea produsului finit către o altă societate comercială controlată de membrii rețelei, în cadrul circuitelor infracționale inițiate și operaționalizate de membrii grupării, cu activități de comerț evazionist cu mărfuri de larg consum (zahăr, orez, oțet, ulei de floarea soarelui), vizând sustragerea de la plata obligațiilor fiscale, inclusiv prin declararea de achiziții și livrări intracomunitare fictive.

În aceste condiții, învinuitul Nicole Saikaly a recurs la înregistrarea în contabilitatea societăților deținute în mod direct sau indirect a unor operațiuni patrimoniale nereale, fie de revânzare a bunurilor provenite din spațiul intracomunitar către companii din state comunitare (în timp ce marfa a fost comercializată pe teritorul României fără documente legale ori cu documente nereale), fie de achiziții de bunuri din România (cu TVA 24%), care să compenseze valoarea TVA-ului datorat, urmate eventual de comercializarea tot fictivă a acestora în alt stat comunitar (cu TVA 0)”, se arată în documentul citat.

La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost aduse la audieri, marți, peste 120 de persoane în cazul cărora a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.

Senatorul de Giurgiu Cezar Măgureanu, fiica și ginerele său sunt implicați într-o rețea de evazioniști, alături de Octavian Grecu, zis Butoane, de șefi din ANAF, de comisari ai Gărzii Financiare Centrale și din Giurgiu și ai Direcției Finanțelor Publice Giurgiu, potrivit procurorilor DIICOT.

În acest caz, DIICOT a făcut, marți dimineață, 256 de percheziții în București și în județele Giurgiu, Argeș, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiș, Bihor, Constanța și Vâlcea.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2012, gruparea infracțională a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

Activitatea grupului infracțional a vizat tranzacțiile comerciale intracomunitare cu zahăr și a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA București – reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA București – reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov – reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu – reprezentată de Sorin Adrian Găzdac și Livia Ioana Găzdac, s-a precizat într-un comunicat de marți al DIICOT.

Procurorii DIICOT spun că activitatea infracțională a acestora, toți învinuiți în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicușor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziții în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiță Penciu, toți comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infracțională realizată în județul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis „Butoane”, învinuit în dosar, au precizat procurorii.

La activitatea infracțională a soților Sorin Adrian și Raluca Livia Ioana Găzdac a contribuit și senatorul Cezar Mircea Măgureanu, socrul și, respectiv, tatăl acestora. Procurorii au precizat că, dată fiind calitatea acestuia de senator, contribuția lui va fi analizată într-o cauză penală separată.