Reuniunea B9, la care participă și Klaus Iohannis, declarație comună înaintea summitului NATO

Publicat: 08 06. 2018, 15:44
Actualizat: 25 03. 2019, 20:01

„Am adoptat, cu puțin timp în urmă, o declarație comună a Formatului București 9 cu privire la Summitul de la Bruxelles, care va avea loc în curând. Este vorba de felul cum vedem noi viitorul NATO, în ce direcție am dori să acționăm. Mă bucur foarte mult că această declarație comună a fost adoptată, precum și declarația comună adoptată cu trei ani în urmă la București. Această declarație a pus bazele Summitului de la Varșovia și s-a ajuns, în felul acesta, la o alianță a Țărilor Baltice, Bulgariei și României, și consider că declarația comună de astăzi, precum și perspectiva coerentă în legătură cu viitorul NATO, vor contribui la luarea deciziilor în cadrul Summitului de la Bruxelles. Declarația vorbește despre provocările de astăzi și despre toate amenințările asupra cărora trebuie să ne îndreptăm atenția, despre amenințările din Flancul de Est, atitudinea Rusiei, este vorba despre conflictul militar din Ucraina care încă nu este soluționat, vorbește despre situația din Orientul Apropiat, este vorba despre responsabilitatea noastră în ceea ce privește funcționarea Alianței, dar și demonstrarea solidarității în cadrul Alianței Nord Atlantice”, a declarat președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, în timpul conferinței comune cu președintele Klaus Iohannis.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis, a afirmat că declarația comună reflectă evaluările și obiectivele comune pentru consolidarea securității euroatlantice.

„În primul rând, trebuie să consolidăm în continuare flancul estic al NATO, baza unei abordări coerente și integrate. Aici trebuie să implementăm în continuare inițiativele dezvoltate ca parte a prezenței înaintate NATO pe flancul estic, măsuri care, pe fond, întăresc capacitatea de descurajare și de apărare colectivă a Alianței pe toate dimensiunile – terestră, aeriană, maritimă – precum și – foarte important – în spațiul cibernetic. Au fost realizate progrese semnificative de la summitul aliat de la Varșovia și pe această bază ne-am angajat să contribuim în continuare la creșterea interoperabilității forțelor și capabilităților noastre, precum și la procesul de adaptare a NATO, inclusiv în ceea ce privește structura de comandă aliată, cu aranjamente eficiente, credem noi, pentru regiunea noastră. În al doilea rând, este necesar să ne asigurăm că ne îndeplinim individual cât mai bine angajamentele luate, angajamentele pentru consolidarea capabilităților NATO și să realizăm pași concreți în ceea ce privește împărțirea echitabilă a responsabilităților”, a spus Iohannis.

Iohannis a reiterat sprijinul acordat abordării actuale a NATO față de Rusia, așa cum s-a decis la Summiturile Aliate din Țara Galilor și de la Varșovia.

„Am evidențiat rolul parteneriatelor NATO și a politicii sale a ușilor deschise în consolidarea bunei guvernanțe, securității și stabilității în Europa și în vecinătatea sa. NATO este o alianță politico-militară unică, fundamentată pe un set de valori, de aceea perspectiva europeană și euro-atlantică pentru statele din Balcanii de Vest sau partenerii noștri din Est reprezintă un stimulent puternic pentru continuarea proceselor de reformă”, a adăugat Iohannis.