Reuters: Summit-ul G20 de la Pittsburgh modelează o nouă ordine economică mondială

Publicat: 16 02. 2012, 08:53
Actualizat: 17 02. 2012, 01:51
Concluziile primei zile a summit-ului liderilor G20 de joi și vineri de la Pittsburgh, SUA, reflectă o nouă realitate globală, în care țările cu economii emergente joacă un rol mai important în definirea politicilor care guvernează sistemul economic mondial, potrivit unei analize Reuters.

Concluziile primei zile a summit-ului liderilor G20 de joi șivineri de la Pittsburgh, SUA, reflectă o nouă realitate globală, încare țările cu economii emergente joacă un rol mai important îndefinirea politicilor care guvernează sistemul economic mondial,potrivit unei analize Reuters.

Prin transformarea G20 în noul for de coordonare economică globalăși creșterea influenței mondiale a marilor economii emergente,precum China și India, marile puteri ale lumii își iau unangajament de cooperare strânsă chiar și după ce criza financiar vaajunge la final, iar recesiunea se va încheia.

Totodată, adoptarea G20 ca principal consiliu economic mondialridică întrebări legate de soarta Grupului celor 8 națiuni puternicindustrializate. Unele voci consideră că G8 ar putea să dispară cutimpul, dar diplomații aflați la Pittsburgh spun că forul își vacontinua activitatea, dar se va concentra pe problemenon-economice.

Structura G20 a fost modificată anul trecut în urma turbulențelorsevere de pe piețele financiare, devenind dintr-un „forumministerial” un „grup al liderilor mondiali”, noteazăReuters.

Chestiunile convenite joi de liderii G20 reprezintă victoriiimportante pentru președintele Statelor Unite, Barack Obama, caregăzduiește primul summit internațional important de la învestireaîn funcție de la începutul acestui an.

Obama a insistat, de la câștigarea campaniei electorale de lafinele anului trecut, pentru schimbări în arhitectura sistemuluifinanciar global prin care marile puteri să recunoască importanțaChinei și altor economii emergente mari.

Statele Unite au propus în acest sens transferarea a 5 puncteprocentuale din drepturile de vot din conducerea Fondului MonetarInternațional de la țările dezvoltate către cele emergente. Vitezacu care liderii G20 au fost de acord cu această măsură (dacădeciziile preliminare de joi sunt adoptate oficial) estesurprinzătoare, pe fondul sensibilităților politice care înconjoarăsubiectul, din moment ce Europa va înregistra cea mai semnificativă”diluarea” a influenței pe scena globală, se arată în analizaReuters.

În plus, creșterea puterii globale a țărilor emergente ar puteaajuta și eforturile lui Obama pe un alt plan. Liderul de la CasaAlbă încearcă, de la începutul mandatului, să determine mariiexportatori, precum China, să se concentreze mai mult peconsolidarea cererii interne, pentru a ajuta economiile cu un ritmde creștere mai redus, precum SUA, să găsească noi piețe deexport.

Comunicatul preliminar pregătit de G20 arată și că liderii celormai puternice economii ale lumii au convenit ca șeful FMI să fieselectat în funcție de calificări, și nu de naționalitate, deciziesemnificativă din moment ce șeful FMI a fost întotdeauna european,iar cel al Băncii Mondiale american, potrivit Reuters.

Mediafax