România a fost exclusă din concursul Eurovision

Publicat: 22 04. 2016, 14:32

Decizia EBU a venit după ce termenul dat Guvernului României de a face demersuri pentru plata datoriei a expirat miercuri, pe 20 aprilie. Astfel, TVR nu mai are dreptul să participe în concursul Eurovision și nici să beneficieze de serviciile EBU legate de știrile Eurovision sau de transmisiuni sportive, conform site-ului Eurovision.

UPDATE: Guvernul nu a găsit soluția tehnică și legală prin care să se poată achita datoriile TVR fără să încalce principiul concurenței, a declarat vineri Dan Suciu, afirmând că ar fi „inechitabil” să fie acuzat Executivul actual că nu a plătit o datorie care „de ani de zile zace prin diverse sertare”.

„Societatea Națională de Televiziune are multiple datorii. Ar fi o problemă de concurență neloială și ar fi fost sesizate toate forurile care țin cont de concurență pe plan european. Din păcate nu am găsit soluția tehnică și legală, mai ales, dincolo de cea financiară, deci n-am găsit în primul rând soluția tehnică legală prin care o eventuală plată să poată fi făcută. Ne pare rău să constatăm acest lucru, dar adresa a sosit la noi abia în aceste zile. E o problemă de ani de zile, trebuia rezolvată de ani de zile, sunt datorii de ani de zile și e cumva inechitabil să fie acuzat acest Guvern de faptul că nu a plătit o datorie care de ani de zile zace prin diverse sertare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

„Este regretabil că suntem forțați să luăm această decizie. Suntem dezamăgiți că toate încercările noastre de a rezolva problema au rămas fără răspuns din partea Guvernului României. În săptămânile din urmă, EBU a luat notă de sugestia Ministerului de Finanțe ca TVR să fie plasată în insolvență, ceea ce ar duce la o restructurare profundă a televiziunii. EBU este o asociație non-profit care reprezintă 73 de servicii de televiziune în 56 de țări. Îndatorarea continuă a TVR pune în pericol stabilitatea financiară a însăși EBU”, a declarat Ingrid Deltenre, directoarea generală a EBU.

„În ultima scrisoare către Ministrul Finanțelor Anca Dragu, trimisă pe 15 aprilie, EBU a cerut o plată de 10 milioane de franci elvețieni, până pe 20 aprilie 2016. Uniunea a mai cerut să primească o garanție bancară necondiționată și irevocabilă pentru restul de 6 milioane de franci elvețieni, alături de un plan de plată până la sfârșitul anului. Termenul limită a fost extins până joi, 21 aprilie, însă nu s-a făcut nicio plată”, arată EBU într-un comunicat de presă.

Prin urmare, piesa din partea României la Eurovision va fi eliminată din concurs.

„Este nefericit. Așteptam să primim aici delegația României la Stockholm. Acum ne adaptăm programul de repetiții și ordinea de start a semifinalei și continuăm munca de producție cu restul de 42 de țări participante”, a declarat și Martin Osterdahl, producătorul executiv al concursului, din partea televiziunii publice a Suediei, SVT.

EBU a decis să păstreze CD-ul cu piesele înscrise la Eurovision, pe care apare și melodia cântată de Ovidiu Anton, „Moment of Silence”, precum și să lase melodia pe site, pentru download și streaming, „din respect pentru artist”, au mai anunțat organizatorii pe site-ul Eurovision.

Negocierile privind datoriile TVR față de EBU au început încă din 2010, conform EBU, încercându-se în mod repetat o eșalonare a datoriei. EBU a trimis patru scrisori Guvernului României în acest sens, doar în 2016, însă nu a primit niciun răspuns, susține EBU.

În ultimii ani, EBU a susținut formarea unui model sustenabil de finanțare pentru TVR și a avut întâlniri cu ministrul Finanțelor, consilierul Președintelui României și ministrul Culturii, mai arată reprezentanții EBU.