România, aproape de ultimul pas în eliminarea vizelor pentru SUA. Anunțul făcut de George Maior

România, aproape de ultimul pas în eliminarea vizelor pentru SUA. Anunțul făcut de George Maior
Publicat: 03/09/2017, 10:10

„Acest lucru nu este, după părerea mea, fair din partea partenerului american și nu mă feresc s-o spun. Eu le-o spun și în discuții, pentru că, într-adevăr, participăm în Afganistan, suntem a patra forță, am realizat atâtea lucruri în planul securizării frontierelor”, a declarat George Maior, într-un interviu pentru TVR. „Avem un schimb de informații și operațiuni comune cu serviciile americane foarte eficiente, care au dus la salvarea inclusiv de vieți omenești. Toate aceste eforturi, care sunt și eforturile noastre, mai ales că noi suntem, știți foarte bine, extrem de deschiși și la nivelul opiniei publice pentru America și pentru cetățenii americani care nu au nevoie de vize să călătorească în România, acest lucru ar trebui făcut și pentru români. Eu în fiecare zi aproape ridic această chestiune – fie în discuții la Congres, fie la Homeland Security”, a explicat acesta.

Ambasadorul român la Washington a explicat că o vizită a Homeland Security ar putea fi chiar și în beneficiul americanilor, care trebuie să înțeleagă că, în acest context, mutarea ar putea fi chiar un plus pentru siguranța SUA, din moment ce România nu s-a confruntat cu terorismul pe teritoriul propriu.

„De exemplu, ideea este de a convinge Homeland Security, acest departament de securitate internă foarte puternic din Statele Unite de a veni în România cu o evaluare, cu o vizită de evaluare, pe felul exemplar în care noi ne îndeplinim responsabilitățile de securitate. Lucru care ar fi și în beneficiul Americii – să înțeleagă că ridicarea vizelor este un plus pentru securitatea Americii chiar în acest context. Pentru români, vorbesc. Nu ați văzut la noi fenomen terorist pe teritoriul național. Credeți că acest lucru s-a realizat doar pentru că nu suntem țintă? Nu. Vă spun eu, pentru că lucrează niște oameni în anonimat pentru apărarea teritoriului din acest punct de vedere și-o fac foarte bine. Deci premisele pentru America ar fi să înțeleagă că și ea va avea de câștigat – și economic, și în planul securității pentru ridicarea vizelor”, a mai spus Maior.

În ceea ce privește rolul României în situația din Crimeea, un punct-cheie va fi întâlnirea dintre ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, și secretarul american al Apărării, James Mattis, pe 19 septembrie, pentru că țara noastră își dorește să adâncească orice fel de cooperare pe zona de Apărare cu SUA.

„Să nu uităm, Crimeea este la mai puțin de 300 de km de granițele noastre. În Crimeea are loc un proces foarte semnificativ, serios, de militarizare. Noi trebuie, la rândul nostru, să răspundem inteligent pentru a arăta că România, deși dorește dialog, trebuie să opereze în echilibrarea acestei situații la Marea Neagră, inclusiv din postura aceasta a apărării. Și cred că acesta este mesajul strategic cu care va veni ministrul Apărării – întărirea pe toate planurile a cooperării militare cu principalul nostru aliat în domeniul securității – Statele Unite”, a mai spus acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase