România are cel mai vechi stoc de locuințe din UE. Câte apartamente au nevoie urgentă de reparații

Publicat: 12 06. 2017, 17:08
Actualizat: 12 06. 2017, 17:19

Dar, pentru a putea să-și renoveze locuința, 41% dintre români trebuie să facă economii, în vreme ce doar 29% pot miza pe venituri, conform unui studiu realizat recent de IRSOP pentru Asociația Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).

De altfel, 84% dintre cei ce au răspuns sondajului au menționat cel puțin o problemă cu locuința, iar 91% au cumpărat cel puțin un produs necesar pentru reparații: vopsea, silicon, obiecte sanitare, gresie, faianță, ciment etc. Cele mai mari probleme cu locuința apar în gospodăriile sărace, cu venituri sub 3000 de lei pe gospodărie.

Cu toate că prețul materialelor de construcție folosite la renovarea caselor este similar cu cele din țările din regiune, salariul brut mediu lunar în țara noastră este de peste șase ori mai mic decât în Austria și de aproape două ori mai mic decât în Slovacia.

Nu întâmplător, datele care rezultă din studiul IRSOP arată că, majoritatea clienților Bauspar (sistemul de economisire-creditare) care au economisit pe o perioadă de cinci ani sunt la limita sărăciei si au venituri extrem de modeste.

Unul din trei clienți au răspuns că nu au apelat la credit până acum pentru că nu puteau face față ratelor unui credit, se arată în sondaj IRSOP, efectuat pe un eșantion de 1.040 de clienți ai celor două bănci de economisire-creditare care au economisit timp de cinci ani, dar nu au apelat până în prezent la un credit. Eșantionul este reprezentativ și are o marjă de eroare de maximum +/-3%, la un nivel de încredere de 95%.

Cercetarea efectuată de IRSOP mai arată că, deși nu au luat încă un credit pentru locuință, 78% din clienți au folosit fondurile economisite si prima de stat pentru îmbunătățirea conditiilor de locuit.

„Patru din cinci persoane au spus că nu puteau să-și rezolve din salariu sau din pensie problemele locative în absența sistemului de economisire-creditare – BAUSPAR. De asemenea, 80% spun că deși sunt eligibili pentru a lua un credit, preferă BAUSPAR”, a precizat Aurelia Cionga, președintele Raiffeisen Banca pentru Locuințe.

Reamintim că, sistemul de economisire-creditare din România este în continuare blocat după ce Curtea de Conturi, în urma unui control, a constatat „acordarea nelegală a primei de stat pentru clienți persoane fizice – copii minori care nu erau îndreptățiți să primească această primă de stat, prin încheierea de contracte de economisire – creditare cu părinții acestora în calitate de reprezentanți legali”.

Lucian Anghel spune că proiectul de lege ce vizează sistemul de economisire-creditare din România și care este așteptat atât de băncile pentru locuințe, cât și de populație, a fost aprobat de Senat și a intrat în Camera Deputaților, care este camera decizională.

„Așteptăm să se clarifice legea pentru a putea restarta sistemul. Sperăm ca acest lucru să se întâmple înainte ca Parlamentul să intre în vacanță. Discutăm de sute de mii de români care sunt implicați în acest sistem. În prezent, nu se semnează noi contracte, dar acordăm credite clienților existenți . Prima Casă a ajutat mulți români să își îmbunătățească situația locativă, dar nu ne putem baza pe un singur sistem”, a spus Anghel.